Η ώρα του ΕΝΦΙΑ – Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση, που φτάνει έως το 100%

0
53

Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ «χτυπούν» την πόρτα επτά εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στις επόμενες ημέρες με την πρώτη δόση πληρωμής από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου να πληρώνεται έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων.

Ο φετινός λογαριασμός ενσωματώνει τις ίδιες εκπτώσεις που ίσχυαν και το 2019, ενώ για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων η έκπτωση φθάνει μέχρι και 100%

Ωστόσο, για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι τη μείωση αυτή, θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα ακίνητα αυτά στο έντυπο Ε9. Με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου ο φόρος ακινήτων. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση στις εξής περιπτώσεις ακινήτων:

1. Αποθήκες – πισίνες: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., φορολογούνται με έκπτωση 90%. Οι πισίνες, είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες, φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.

2. Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.

3. Κτήρια προ του 1930: Για τα κτήρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτήρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,60.

4. Ειδικά κτήρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% (με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας). Για τα κτήρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτηρίων. 

Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτηρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτήρια, για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτηρίων 0,5, είναι: 

● οι σταθμοί αυτοκινήτων, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτήρια, 

● ξενοδοχεία και γενικώς τουριστικές εγκαταστάσεις, νοσηλευτήρια και ευαγή ιδρύματα, 

● εκπαιδευτήρια, 

● αθλητικές εγκαταστάσεις, 

● κτήρια που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες. 

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτηρίων δεν εφαρμόζεται για κτήρια κατοικίας, κτήρια μονοκατοικίας, κτήρια γραφείων – καταστημάτων.

5. Κτήρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτήρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτηρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτήρια αυτά.

topontiki

Πηγή: madata.gr