Η Ουκρανία και η Δύση υπεύθυνες για τη ρωσική εισβολή, είπε ο Πούτιν – Η Δύση ετοιμαζόταν για εισβολή

0
57

Με την παραδοσιακή μεγαλοπρέπεια έγινε στη Μόσχα η παρέλαση για την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέδειξε τις χώρες της Δύσης και το Κίεβο ως υπεύθυνους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Ρώσος πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε ούτε μια φορά το όνομα της Ουκρανίας. Η Μόσχα ήταν αναγκασμένη να δράσει, είπε.

Ο Πούτιν δεν έκανε κάποια σημαντική ανακοίνωση αντίθετα στα σενάρια που τον ήθελα να κηρύσσει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία ή να ανακοινώνει γενική επιστράτευση.

«Οι στρατιώτες μας στην Ουκρανία υπερασπίζονται την πατρίδα μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για τα παιδιά των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Στην Κόκκινη Πλατεία έγινε το πρωί η μεγάλη και επιβλητική παρέλαση των Ρώσων για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, μέρα νίκης των Σοβιετικών κατά του ναζισμού. Ο Πούτιν στην ομιλία του επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος ότι η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει σε εδάφη της Ρωσίας.
Η ομιλία του Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να αξιοποιήσει την 9η Μαΐου – μέρα νίκης της Ρωσίας επί της ναζιστικής Γερμανίας – για να ανακοινώσει τα σχέδιά του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιορίστηκε στις αναφορές για τη μεγάλη νίκη της Ρωσίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και στην επίθεση στο ΝΑΤΟ για επιθετική πολιτική.

Η ομιλία του Πούτιν
Με τα συγχαρητήρια και την τιμή στους νικητές του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου», αλλά και τους προστάτες σήμερα του Ντόνμπας, στην ανατολική Ουκρανία, άρχισε την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επ’ ευκαιρία της 77ης επετείου της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

O πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τον «θρίαμβο» της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ιερή μέρα για όλους τους Ρώσους.

Είπε ότι ήταν ένα «πρωτοφανές κατόρθωμα ηρωισμού» και ότι η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι «η φρίκη του φασισμού δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Την ίδια στιγμή, εξαπέλυσε επίθεση στις χώρες του ΝΑΤΟ,  λέγοντας ότι η Ρωσία προσπάθησε «μάταια» να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό σε θέματα ασφάλειας.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν… αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια. Να εισβάλουν στη γη μας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αποτρεπτικός» ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Προετοιμάζουν ανοιχτά μια άλλη τιμωρητική επιχείρηση» στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας, ανέφερε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι υπάρχει μια «απαράδεκτη απειλή για εμάς ακριβώς στα σύνορά μας». «Οι ενέργειές μας», πρόσθεσε, «είχαν αποτρεπτικό σκοπό».

«Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ άρχισε να εξερευνά τα εδάφη κοντά μας. Αυτό έγινε μια προφανής απειλή για τη χώρα μας και τα σύνορά μας. Όλα μάς έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε», σημείωσε.

Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας  πολεμούν για την πατρίδα τους, δήλωσε, «Πολεμάτε για την Πατρίδα σας, για το μέλλον της».

«Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς. Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες», είπε ακόμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη συνέχεια κάλεσε για ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τους Ρώσους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. Δόξα στις ένδοξες ένοπλες δυνάμεις μας, για τη Ρωσία, για τη νίκη! Ζήτω!».

Ζελένσκι: Βέβαιος για τη νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας
Βέβαιος για τη νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας εμφανίστηκε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο δικό του μήνυμα.

Ακυρώθηκε το εναέριο τμήμα της παρέλασης στη Μόσχα
Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία έληξε χωρίς την καθιερωμένη επίδειξη των πτητικών μέσων του ρωσικού στρατού, που φέτος θα ήταν 77 – όσα και τα χρόνια από την συντριβή του ναζισμού -, λόγω των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών, όπως ανακοινώθηκε.

Σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Γκασιάμης, οι μάχες στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στο Ντεμίτοφ οι κάτοικοι είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς το χωριό έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Οι χωρικοί και ο ουκρανικός στρατός σε μια προσπάθεια αντίστασης ανατίναξαν το φράγμα που βρίσκεται δίπλα στο χωριό, πλημμυρίζοντας την περιοχή.

Τα θραύσματα από τους πυραύλους έχουν μετατραπεί σε φονικές λεπίδες, με τις εκρήξεις να αφήνουν πίσω τους πολλούς νεκρούς.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο σήμερα σήμανε συναγερμός εναέριας απειλής, ενώ η Οδησσός πλήττεται από πυραυλικές επιθέσεις.

Πηγή: madata.gr