Η Πανσέληνος Νοεμβρίου συμπίπτει με την έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης

0
54

Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου για το 2020 κορυφώνεται σήμερα Δευτέρα 30 του μήνα και συμπίπτει με μια έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού.

Η Πανσέληνος είναι ορατή από τις 11:32 το πρωί, όμως το φεγγάρι είναι ολόγιομο και προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες ειδικά το βράδυ, όπου δεν υπάρχει κακοκαιρία και συννεφιά.

Η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, με αποτέλεσμα η λάμψη του φεγγαριού να σκοτεινιάζει σε ένα βαθμό. Πρόκειται δηλαδή για μια “σκιώδη” σεληνιακή έκλειψη, κατά την οποία η Σελήνη κινείται μέσα στο εξωτερικό μέρος της σκιάς της Γης, ένα σκοτεινό φεγγάρι, θα μπορούσε να πει κάποιος, το οποίο συνεχίζει να γοητεύει ακόμα και χωρίς τη λάμψη του, δίνοντας στην ατμόσφαιρα έναν μοναδικό και απόκοσμο τόνο…

Η σεληνιακή έκλειψη στις 30 Νοεμβρίου 2020 είναι η τελευταία σεληνιακή έκλειψη της χρονιάς και η προτελευταία για το 2020. Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αμερική, μεγάλο μεγάλος μέρος της Ασίας και τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά όχι από την Ελλάδα και από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η επόμενη και τελευταία πανσέληνος του έτους θα συμβεί τα χαράματα της 30ής Δεκεμβρίου. Η έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης τη Δευτέρα είναι η τελευταία σεληνιακή έκλειψη του 2020. Μέσα στο έτος θα υπάρξει επίσης μια ολική έκλειψη Ηλίου, στις 14 Δεκεμβρίου, η οποία ούτε αυτή θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Το 2021 θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις (μία δακτυλιοειδής στις 10 Ιουνίου και μία ολική στις 4 Δεκεμβρίου), καθώς επίσης δύο σεληνιακές (μία ολική στις 26 Μαΐου και μία μερική στις 19 Νοεμβρίου).

Πηγή: madata.gr