Η περιγραφή Δένδια για τα γεγονότα στον Έβρο: Ψευδείς οι αναφορές σε δήθεν κατάληψη

0
88

Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνα και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο ΥΠΕΘΑ, από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών για τα γεγονότα του Έβρου.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων είπε:

“Η κυβέρνηση ουδέποτε επέτρεψε ούτε θα επιτρέψει την απώλεια ή την αμφισβήτηση εθνικού εδάφους, οφείλω να πω ούτε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Υφίσταται άλλωστε σαφής συνταγματική πρόβλεψη και θέση. Αναφορές σε δήθεν κατάληψη, -«υπογραμμίζω» την λέξη-, εθνικού εδάφους που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και αναπαρήχθησαν και σε έντυπα του ξένου Τύπου, είναι ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν πρέπει να αναπαράγονται. Θεωρώ αδιανόητο να υιοθετούνται τέτοιοι ισχυρισμοί και να αποτελούν στοιχεία του ελληνικού δημόσιου διαλόγου.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Επιτρέψτε μου επιγραμματικά μόνο να επισημάνω τι συνέβη στον Έβρο.

Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα, ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας.

Αυτά είναι τα περιστατικά.

Θα ήθελα τέλος να πω ότι τα εθνικά ζητήματα δεν θα πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης και ιδίως κομματικής ή ακόμη χειρότερα μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα προκειμένου να κερδίσουμε λίγες και παροδικές εντυπώσεις και δημοσιότητα στο εσωτερικό.

Η χώρα έχει πληρώσει επανειλημμένα στην ιστορία της, πρόσφατη και απώτερη, την προσπάθεια εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων. Κατά τούτο δεν προτίθεμαι να συμπράξω αυτοβούλως σε μια τέτοια διαδικασία.

Κατρούγκαλος: “Να δοθούν τα διαβήματα στη δημοσιότητα”

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνα και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής , αναφέρθηκε στη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στην τηλεοπτική συνέντευξη του , ότι ο “φράχτης στον Έβρο θα γίνει λίγα μέτρα πιο μέσα”.

“Ελπίζω να μην κατάλαβα σωστά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ο οποίος είπε επί λέξει για το φράχτη ότι θα το κάνουμε τεχνικά λίγο εντός του ελληνικού εδάφους για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το που μπαίνει ο φράχτης. “Θέλω να ελπίζω ότι δεν εννοεί ο πρωθυπουργός ότι θα σηκώσουμε το φράχτη αλλού από εκεί που είχαμε αρχικά προβλέψει λόγω των αντιδράσεων της άλλης πλευράς. Αντιλαμβάνεστε τι θα σήμαινε αυτή η ερμηνεία που επαναλαμβάνω θέλω να μην ισχύει”.

Ο κ.Κατρούγκαλος ζήτησε ενημέρωση για το αν εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος Τούρκοι στρατιωτικοί και είπε ότι θεωρεί αυτονόητο να δοθούν τα δύο διαβήματα στη δημοσιότητα. “Για να δούμε τι ακριβώς ονομάζουμε κινητικότητα Τούρκων στο σημείο”, είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

“Θέλουμε συζήτηση που θα ρίξει φως σε γεγονότα που έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και θα βοηθήσει να διαμορφώσουμε ένα εθνικό μέτωπο. Απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και γενικά να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα…Είχαμε προτείνει με ρύθμιση που δεν προχώρησε στη Βουλή τη συγκρότηση συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας ώστε να μην εξαρτάται από τις εκάστοτε προσωπικές σχέσεις του κάθε υπουργού Άμυνας ή Εξωτερικών αλλά να έχει θεσμική κατοχύρωση η επικοινωνία των δύο αυτών υπουργείων που πρέπει να συνεργάζονται για να αντιμετωπίζουν τις νέες απειλές αλλά και για να διαμορφώνουν στρατηγική Δεν έγινε κάτι τέτοιο ορίστηκε σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας χωρίς να υπάρχει συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας”, υποστήριξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: “Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, πανηγύριζε άσκοπα την προηγούμενη περίοδο”

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Θ. Παφίλης και Ν. Παπαναστάσης, μετά από το τέλος της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνα και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής δήλωσαν:

“Οι εξελίξεις στο Έβρο, γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή, είναι ανησυχητικές και περικλείουν σοβαρούς κινδύνους. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτό ισχύει και για την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που σε συνέντευξή του υποστήριξε πως “δεν συνέβη κάτι αξιοσημείωτο που να χρήζει τέτοιας συζήτησης”.

Η παραπλανητική φραστική αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στον Έβρο υποβαθμίζει το βασικό ζήτημα, που είναι η τουρκική αμφισβήτηση του Πρωτοκόλλου του 1926 και της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα.

Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που οδηγεί σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Αυτός, μεταξύ των άλλων, αφορά:

Τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών.

Τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στα πλαίσια των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό.

Την αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική Τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες Νότια της Κρήτης.

Η πραγματικότητα τονίζει ότι όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανοίγει η βεντάλια της συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό και σε ενεργειακά, γεωστρατηγικά “παιχνίδια” με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ, τόσο θα διασταυρώνονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ένταση συνυπάρχει με σχέδια για την συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Αν. Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ παίζει βρώμικο και επικίνδυνο ρόλο. Προχθές ο Γ.Γ. Στόλτμπεργκ στήριξε τις Τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ. Η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, πανηγύριζε άσκοπα την προηγούμενη περίοδο, δεν έδωσε καθαρή εικόνα από την πρώτη στιγμή για τις εξελίξεις στον Έβρο και υποβάθμισε την ουσία της τουρκικής παρέμβασης.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκικής αστικής τάξης είναι βαθύτερες, αφορούν την ευρύτερη περιοχή και είναι αβάσιμες αναλύσεις που αποδίδουν απλοϊκά επιθετικές ενέργειες στην “μνησικακία” του Ερντογάν ή παρουσιάζουν την Ελλάδα ως “πάροχο ασφάλειας”.

Επί της ουσίας οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν τη χρεωκοπία της πολιτικής της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ επιμένει στις θέσεις του, που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας και στην κοινή πάλη των λαών.

-Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου

-Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

-Ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες.

-Καταπολέμηση κάθε είδους εθνικιστικών κραυγών και πολεμικών τυχοδιωκτισμών.

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: madata.gr