Η βρετανική μετάλλαξη είναι πλέον παντού – Μετρημένες οι ΜΕΘ

0
85

 Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία στην Αττική, με κατειλημμένες σχεδόν όλες τις κλίνες στις ΜΕΘ. Η επόμενη Παρασκευή 12 Μαρτίου είναι η ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων κάτι το οποίο πολλοί επιστήμονες βλέπουν ως κάτι απίθανο.

Εκτόξευση κρουσμάτων καταγράφεται σε όλη τη χώρα, από την ευρεία διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης. Στο 90% των κρουσμάτων της Αττικής εντοπίζεται, με την εν λόγω μετάλλαξη. Μέχρι και ασθενής 20 ετών χωρίς υποκείμενα είναι διασωληνωμένος.

Τριάντα κλίνες ΜΕΘ διαθέτει αυτή τη στιγμή κενές το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική, και αυτός ο αριθμός αλλάζει συνεχώς.

Η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης, που τείνει να κυριαρχήσει στο 70% των κρουσμάτων στη χώρα και στο 90% στην Αθήνα και την Κρήτη αναγκάζει την πολιτεία να επιστρατεύσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Click4More Γκάγκα: Έχουμε διασωληνωμένο 20 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επιστράτευσης κλινών του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr και του newsit.gr κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία, για το εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας να προωθηθούν σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικά Covid, όταν οι υπάρχουσες εφεδρείες κορεστούν.

 
Εφιαλτική πρόβλεψη για 200 νέες εισαγωγές ασθενών Covid σε ΜΕΘ την άλλη εβδομάδα
Ειδικά μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί η ομάδα των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για να λαμβάνει αποφάσεις, δείχνουν αυξημένη ανάγκη για ΜΕΘ Covid την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τα εξιτήρια φαίνεται να επιβραδύνονται, καθώς -όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία- έχει αυξηθεί κατά μία εβδομάδα η νοσηλεία ασθενών στις Μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο κύμα της πανδημίας.

“Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στην ΜΕΘ κατά μέσο όρο μια βδομάδα περισσότερο από ότι παλαιότερα. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει και σαν αποτέλεσμα να γεμίζουν οι μονάδες πολύ πιο εύκολα, αφού υπερτερούν τα εισιτήρια των εξιτηρίων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες
Ίδιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ αναμένεται και για την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι σχεδόν οι μισές από τις 200 εισαγωγές, θα γίνουν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής. Υπάρχει μία πρωτοφανής πίεση στο Σύστημα Υγείας, που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

https://www.newsit.gr

Πηγή: madata.gr