Ιανός: Συγκλονιστικές εικόνες από τις διασώσεις – 942 απεγκλωβισμοί από Πυροσβεστική και ΕΜΑΚ

0
56

Τρεις νεκρούς στη Θεσσαλία, μία αγνοούμενη και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, σπίτια και καλλιέργειες άφησε πίσω του ο μεσογεικός κυκλώνας “Ιανός”, που πέασε από τη χώρα μας το προηγούμενο διήμερο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία.

Αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικά στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες δέχτηκαν 1.372 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει 772 διασώσεις, 870 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Δείτε τα βίντεο με ορισμένους απεγκλωβισμούς – διασώσεις στην Καρδίτσα και στα γύρω χωριά.

Άσσος Κεφαλλονιάς: Ένας παράδεισος που ο Ιανός μετέτρεψε σε κόλαση

Αγνοείται για δεύτερο 24ωρο η 43χρονη

Η αγωνία κορυφώνεται για την 43χρονη φαρμακοποιό που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό της. Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με επτά οχήματα και τρία drones της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ στην έρευνα συνδράμουν και εθελοντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο αστυνομικοί που απέτρεπαν την κυκλοφορία προς την γέφυρα πάνω από τον Πάμισο ποταμό, είδαν το όχημά της και επιχείρησαν να την αποτρέψουν, εκείνη όμως τους αγνόησε (ενδεχομένως βρισκόταν σε σύγχυση) πέρασε πάνω από τους κώνους που είχαν τοποθετήσει οι αστυνομικοί και μετά από 100 μέτρα πορείας χάθηκε από τα μάτια τους.

Η Θεσσαλία βουτηγμένη στη λάσπη

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά τη σφοδρή θεομηνία που προκάλεσε η κακοκαιρία “Ιανός”. Στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και στα Φάρσαλα, το Μουζάκι, τον Αλμυρό, καθώς και σε πολλά χωριά της περιοχής η κατάσταση είναι δραματική, με τις βασικές υποδομές διαλυμένες και ολόκληρες περιουσίες να έχουν καταστραφεί κάτω από τόνους λάσπης.

Στον απολογισμό των θυμάτων προστέθηκε το πρωί της Κυριακής ένας 62χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε από τη στέγη του σπιτιού του, που κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα στο χωριό Καστανιές. Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια του σπιτιού του από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας.

Χθες εντοπίστηκαν νεκροί μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος που βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.

Μέσα σε λίγες ώρες οι δρόμοι, οι καλλιέργειες καθώς και πολλά σημεία του δάσους μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους, παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

Πηγή: madata.gr