Ιαπωνία: Βρέθηκαν μαύρα σωματίδια σε εμβόλιο της Moderna

0
70

Σε αναστολή χρήσης μιας παρτίδας εμβολίου κορονοϊού της Moderna προχώρησε η Ιαπωνία, καθώς εντοπίστηκε μια ξένη ουσία σε ένα φιαλίδιο.

Σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου στην περιφέρεια Καναγκάουα, όπως μεταδίδει το BBC. Περίπου 3.790 άνθρωποι είχαν ήδη εμβολιαστεί από την εν λόγω παρτίδα, ενώ έχει ανασταλεί η χρήση της υπόλοιπης.

Υπενθυμίζεται ότι λιγότερο από μία εβδομάδα πριν, η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση περίπου 1,63 εκατ. δόσεων της Moderna λόγω μόλυνσης.

Ο φαρμακοποιός εντόπισε τα μαύρα σωματίδια κατά τον έλεγχο για ξένες ουσίες πριν από τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου. Από την πλευρά του, ο διανομέας του εμβολίου στην Ιαπωνία έχει συλλέξει το φιαλίδιο για το οποίο υπάρχει υποψία ότι είναι μολυσμένο, ενώ σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από το πιθανά μολυσμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Takeda Pharmaceutical, η οποία διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε αναστείλει τη χρήση τριών παρτίδων, καθώς είχαν βρεθεί «ξένα υλικά» σε μερικές δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων. Η ισπανική φαρμακευτική εταιρεία Rovi, η οποία εμφιαλώνει το εμβόλιο, ανέφερε σε δήλωσή της ότι μια γραμμή παραγωγής στην Ισπανία θα μπορούσε να είναι η αιτία του ζητήματος, ενώ επισήμανε ότι διεξάγει έρευνες για το θέμα.

Την Τρίτη, ο ιάπωνας υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι ξένες ύλες που βρέθηκαν στα εμβόλιο στη νότια περιφέρεια της Οκινάουα οφείλονται σε λανθασμένες εισαγωγές βελόνων στα φιαλίδια.

Πηγή: madata.gr