Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: Σημαντικά δείγματα αλλαγής τάσης του κορονοιού προς την βρετανική παραλλαγή

0
35

Για σημαντικά δείγματα αλλαγής τάσης της πανδημίας του κορωνοϊού προς την επικράτηση του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ,Λόταρ Βίλερ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο τρίτου κύματος, εάν δεν προσέξουμε πάρα πολύ κατά την χαλάρωση των περιορισμών. Τόνισε πάντως ότι «αυτή είναι η τελευταία άνοιξη της πανδημίας», με τον κορωνοϊό ωστόσο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων αφορά κυρίως μικρότερες ηλικίες, σημείωσε ο Βίλερ και πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Β.1.1.7 είναι πολύ πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη «για όλες τις ηλικίες» σε σχέση με το βασικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού και επανέλαβε ότι οι αποστάσεις και η τήρηση των κανόνων υγιεινής παραμένουν «το ισχυρότερο οπλοστάσιό μας». Ταυτόχρονα, γίνονται ήδη ορατά τα αποτελέσματα του εμβολιασμού του πληθυσμού, σημείωσε. 
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» τόνισε ακόμη ότι η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να εξαλείψει τον κορωνοϊό.

«Μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να μάθουμε να ζούμε μαζί του – με τα εμβόλια και τα τεστ», πρόσθεσε και, ενόψει της «στρατηγικής ανοίγματος» που θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 3 Μαρτίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μπούμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, «εάν δεν είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί». Αυτή, είπε, “είναι η τελευταία άνοιξη της πανδημίας, ας φερθούμε έξυπνα”.

Ο Βίλερ κάλεσε ακόμη τους πολίτες να εμβολιάζονται και να μην αποφεύγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο, όπως είπε, είναι εξίσου αποτελεσματικό με αυτά των άλλων εταιριών.

«Μια μελέτη στην Σκωτία έδειξε ότι το εμβόλιο περιόρισε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο κατά 94%. Αυτό είναι φανταστικό!», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός λοιμωξιολόγος.

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Πηγή: madata.gr