ΗΠΑ: Η διαφορετική ορκωμοσία της προεδρίας Μπάιντεν – Φρούριο η Ουάσιγκτον χωρίς κόσμο η τελετή

0
82

Λίγες ώρες απομένουν για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν και η Ουάσιγκτον θυμίζει φρούριο με χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους, μπλόκα και ελέγχους.

Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις πήραν μέρος σε μια συμβολική τελετή για τα θύματα της πανδημίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης αποτελεί η υγιεινομική κρίση.

Ειδικότερα, στην κοινή εμφάνιση τους στην Ουάσινγκτον, ενόψει της ορκωμοσίας, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις –μαζί με τους συζύγους τους- απέτισαν φόρο τιμής στους 400.000 Αμερικανούς που χάθηκαν στην πανδημία, με την πισίνα μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν να φωτίζεται συμβολικά.

Οι καμπάνες στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον χτύπησαν 400 φορές, την ώρα που στα σκαλιά του Καπιτωλίου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πρωτοστάτησε σε μία σεμνή τελετή μνήμης.

Λίγες ώρες πριν, ο Μπάιντεν εκφωνούσε συγκινημένος την τελευταία του ομιλία πριν αναλάβει καθήκοντα από το πολιτικό του προπύργιο, το Ντέλαγουερ.

Βουρκώνοντας ευχαρίστησε «τους φίλους» και την οικογένειά του που είχαν συγκεντρωθεί , σε μια βάση της Εθνοφρουράς που φέρει το όνομα του γιου του, του Μπο Μπάιντεν, ο οποίος πέθανε πριν από μερικά χρόνια από καρκίνο.

Το αντίο Τραμπ
Χωρίς καμία ονομαστική αναφορά στο διάδοχό του την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρέτησε τους Αμερικανούς, ενώ άφησε μάλιστα υπόνοιες μελλοντικής επιστροφής του.

Ο απερχόμενος πρόεδρος απένειμε χάρη σε 73 ανθρώπους, πρώην στενούς συνεργάτες και χορηγούς της προεκλογικής του εκστρατείας. Ανάμεσά τους ο Στιβ Μπάνον που κατηγορήθηκε πέρυσι για απάτη.

Την τελετή ορκωμοσίας που αρχίζει σε λίγες ώρες θα προστατεύσουν 25.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, περισσότεροι από όσους βρίσκονται σήμερα σε Αφγανιστάν, Συρία και Ιράκ.

Ανταπόκριση από την καρδιά των γεγονότων

Μόλις λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, μιας ορκωμοσίας, ωστόσο, που σίγουρα δεν έχει υπάρξει παρόμοια στην ιστορία των ΗΠΑ.

Βλέπουμε ότι από την πλευρά τους οι διοργανωτές προσπαθούν να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από αυτή την πλούσια ιστορία και παράδοση αυτής της τελετής. Θέλουν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο έναν εορταστικό τόνο και με αυτό το σκεπτικό τοποθετήθηκαν 200,000 αμερικανικές σημαίες στον Εθνικό Κήπο, οι οποίες φωτίστηκαν με τα χρώματα των διαφορετικών πολιτειών.

Παρά, τις προσπάθειες που γίνονται, η εικόνα που αντικρίζουμε στην πόλη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, και νομίζω ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή η ορκωμοσία θα γίνει με το δάκτυλο στη σκανδάλη.

Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι 25,000 άνδρες της Εθνικής Φρουράς θα προστατεύουν τους σχεδόν 1,000 καλεσμένους που θα βρεθούν εδώ στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Όλες, λοιπόν, οι γέφυρες που, εκτός από μόλις μια, έχουν σφραγιστεί. Το ιστορικό κέντρο έχει οχυρωθεί και η Ουάσιγκτον κρατά την ανάσα της μόλις εν αναμονή της ορκωμοσίας.

Όλοι βεβαίως ελπίζουν ότι η σημερινή μέρα θα κυλήσει ομαλά και χωρίς παρατράγουδα. Το κλίμα ωστόσο που βλέπουμε δεν θυμίζει ούτε μια μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας αλλά ούτε καν μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας.

Πηγή: madata.gr