Ιράν: Επανέρχεται το σκληρό lockdown – 452 νέοι θάνατοι από κορονοϊό

0
90

Το Ιράν θα επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού από το ερχόμενο Σάββατο, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Τα αυστηρότερα μέτρα-που αξιωματούχοι υγείας χαρακτηρίζουν “κόκκινο” ή επίπεδο 3- θα επιβληθούν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε περίπου άλλες 100 πόλεις.

Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις και υπηρεσίες θα κλείσουν και τα αυτοκίνητα δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται ή να εξέρχονται από τις πόλεις, δήλωσε o υφυπουργός Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι υγείας έχουν καταρτίσει ένα σύστημα με χρωματική κωδικοποίηση που αντιστοιχεί στις διαφορετικές βαθμίδες σοβαρότητας της πανδημίας στη χώρα.

“Ο στόχος δεν είναι να κλείσουμε τις επιχειρήσεις του κόσμου, αλλά πρέπει να θέσουμε όρια”, είπε o υφυπουργός.

150 “πορτοκαλί” πόλεις

Περίπου 150 πόλεις έχουν χαρακτηριστεί “πορτοκαλί” ή επίπεδο 2, είπε o ίδιος.

Στις πόλεις αυτές, το ένα τρίτο των υπαλλήλων επιτρέπεται να εργάζονται στα γραφεία τους, ενώ στις 155 πόλεις που εντάσσονται στην κατηγορία “κίτρινο” ή επίπεδο 1, τα δύο τρίτα των υπαλλήλων μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους.

“Το κλείσιμο δεν αφορά μόνο τους εργασιακούς χώρους, αλλά και τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα γυμναστήρια”, είπε ο Ροχανί. “Στις κόκκινες και πορτοκαλί πόλεις η προπόνηση θα γίνεται εξ’ αποστάσεως”.

452 νέοι θάνατοι

Το Ιράν κατέγραψε 452 θανάτους από COVID-19 κατά το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 41.034, είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί σήμερα στην κρατική τηλεόραση, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 11.203 και έφθασαν τα 749.525.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Ίρατζ Χαριτσί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Την Τρίτη η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς για ένα μήνα στις μεγάλες πόλεις που υποχρεώνουν όλες τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις να κλείνουν στις 6 μμ.

https://www.newsit.gr

Πηγή: madata.gr