Ισχυρό μήνυμα Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο

0
81

Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών χωρών περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και τα σύνορα που παραβιάζονται είναι ευρωπαϊκά.

Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Κρίση με την Τουρκία: “Σχεδόν πολεμική κατάσταση”, λέει ο τουρκικός Τύπος – “Αν η Ελλάδα ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε”

Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) όπου τον υποδέχθηκε ο Γάλλος ομόλογος του.

Πριν τη συνάντηση προέβησαν σε κοινές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Γάλλο ομόλογό του για τον ηγετικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ είπε ότι η Γαλλία είναι χώρα πυλώνας και σταθερότητας εκεί που απουσιάζει η Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι θα δούμε πως εμβαθύνονται περισσότερο οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έκανε αναφορά σε αμυντική συνεργασία.
Πέτσας: Σταθερή η κατάσταση, παρακολουθούμε με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η κατάσταση παραμένει σταθερή, την παρακολουθούμε πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έξοδο των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και στην τουρκική navtex για τις έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: madata.gr