Ισραήλ: 45 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν σε θρησκευτική γιορτή

0
22

Στους 45 ανέρχονται οι άνθρωποι, οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο στο τραγικό δυστύχημα στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εορτής στο Ορος Μερόν, στο βόρειο τμήμα της χώρας το βράδυ της Πέμπτης 29 Απριλίου, όταν κατά τη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής επικράτησε πανικός και πολλοί ποδοπατήθηκαν.

Περίπου 150 άτομα τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται, κάποιοι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάσταχτη καταστροφή» και μίλησε για τη «μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας εν καιρώ ειρήνης» ενώ  κήρυξε ημέρα εθνικούς πένθους.

Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός ραβίνου του 2ου αιώνα για μία ετήσια γιορτή. Μέσα του Ισραήλ αναφέρουν πως συγκεντρώθηκαν σχεδόν 100.000 πολίτες, χωρίς να τηρούν οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας. Σημειώνεται, πως ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη συγκέντρωση στη χώρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

 Η γιορτή Λαγκ Μπα’ομέρ επιτράπηκε διότι στο Ισραήλ έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η εκστρατεία εμβολιασμών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ή το 53% του πληθυσμού άνω των 20 ετών, έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. 

Γύρω στα μεσάνυχτα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους έπεσαν από κερκίδα πάνω σε άλλους προκαλώντας πανικό στο πλήθος. Οι προσκυνητές θεώρησαν πως γινόταν κάποιου είδους επίθεση και προσπάθησαν να απομακρυνθούν, πατώντας ο ένας πάνω στον άλλο. Ολοι οι νεκροί είναι άνδρες ή και αγόρια καθώς η τραγωδία συνέβη στο χώρο των ανδρών.

Πηγή: madata.gr