Ιστορική αλλαγή σελίδας: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν μαζί αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

0
64

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που οφείλεται στις ανησυχίες που εκφράζουν τον τελευταίο καιρό για την ασφάλειά τους μετά την  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 «Καλωσορίζω θερμά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι στενότεροι εταίροι μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή των επιστολών αίτησης από τους πρεσβευτές των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η αίτηση πρέπει τώρα να εγγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και υπάρχουν φόβοι πως θα ασκήσει βέτο.

Εάν τελικά οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ξεπεραστούν και οι ενταξιακές συνομιλίες εξελιχθούν όπως αναμένεται, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη μέσα σε λίγους μόνο μήνες σύμφωνα με το Assosiated Press. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 8 έως 12 μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινηθεί λοσο το δυνατόν γρηγορότερ – με fasttrack διαδικασίες-. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, λέει ότι αναμένει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησής τους σε λίγες μόνο ημέρες.

 Οι πολίτες σε Φινλανδία και τη Σουηδία τάσσονται πλέον μετατοπιστεί μαζικά υπέρ της ένταξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παρόλο που για δεκαετίες οι χώρες κρατούσαν στάση ουδετερότητας

Η Φινλανδία και η Σουηδία ωστόσο εδώ και χρόνια έχουν στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Έχουν καλά χρηματοδοτούμενες ένοπλες δυνάμεις και συμβάλλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζουν θα είναι απλώς τεχνικής ή ενδεχομένως πολιτικής φύσης, σύμφωνα με το AP.

ethnos.

Πηγή: madata.gr