Καύσιμα: Κούρσα αυξήσεων – Zεματάνε οι τιμές

0
73

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για μια ακόμη φορά η τιμή των καυσίμων καθώς η αμόλυβδη έχει πάρει την ανηφόρα βάζοντας φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα σχέδια των επιχειρήσεων.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων και αποτύπωσε τις αντιδράσεις των πολιτών μπροστά στις αυξήσεις στα καύσιμα που με τη σειρά τους προκαλούν αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και άνοδο του πληθωρισμού.

Οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι στο μέλλον μολονότι, όπως λένε, τα μέτρα βοηθούν τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το κύμα των ανατιμήσεων.

«Είναι δύσκολο να βάλουμε βενζίνη και ακόμα πιο δύσκολο να γεμίσουμε. Ό,τι μπορούμε το κόβουμε. Παίρνουμε τα μέσα μεταφοράς πολλές φορές» λέει πολίτης στο Newsbomb.gr ο οποίος ομολογεί ότι «και από το φαγητό μπορεί να κόψουμε ορισμένες φορές». Όσο για τα μέτρα σχολιάζει «βοηθάνε αλλά δεν είναι επαρκή το βλέπουμε από την καθημερινότητά μας».

Ακόμα πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση για τους επαγγελματίες: «Το σχολικό γέμιζε με 80 ευρώ και τώρα γεμίζει με περισσότερα από 90. Όλα δυσκολεύουν λόγω της ακρίβειας. Τα μέτρα για μένα δεν είναι επαρκή θέλουμε και άλλη βοήθεια. Κανονικά έπρεπε να επιδοτεί εμάς αλλά να σταματά την άνοδο στην πηγή με πλαφόν».

Για μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα καθώς «ανεβαίνουν τα πάντα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τις παλιές τιμές που είχαμε» μιλά δεύτερος επαγγελματίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι για το φορτηγό του τα έξοδα από 70 ευρώ την εβδομάδα έχουν ανέβει στα 115 ευρώ. «Αν δεν σταματήσουν όσα γίνονται έξω δεν θα αλλάξει τίποτα. Αλλά και να σταματήσουν, θα αργήσει να αλλάξει πιστεύω. Τα μέτρα βοηθάνε αλλά μέχρι εκεί. Θα θέλαμε κάτι καλύτερο» προσθέτει ο ίδιος.

Για διπλασιασμό των εξόδων και αφόρητη κατάσταση έκανε λόγο τρίτος επαγγελματίας ο οποίος χαρακτήρισε «δυσοίωνο» το μέλλον ασκώντας κριτική για τα μέτρα στήριξης καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνουν ψίχουλα για να πιάσουν το άπιαστο».

«Καίει και ζεματάει η τιμή των καυσίμων. Ποτέ δεν ήταν εύκολα. Τα μέτρα είναι σταγόνα στον ωκεανό» πρόσθεσε από την πλευρά του άλλος ένας οδηγός οχήματος που καλείται να ανταπεξέλθει στην αυξημένη τιμή των καυσίμων.

Δύσκολη η κατάσταση και για τους βενζινοπώλες
Ενδεικτική της κατάστασης η αντίδραση της προέδρου των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρίας Ζάγκα, η οποία ερωτηθείσα από το Newsbomb.gr για το πού θα κινηθούν οι τιμές των καυσίμων απάντησε «είναι μια περίεργη κατάσταση. Επί του παρόντος έρχονται τιμολόγια όλο με αυξήσεις. Τα έχω χάσει».

Σύμφωνα με την ίδια, πάντως, τα βενζινάδικα κρατούν όσο μπορούν το πλαφόν «γιατί είναι πάνω από το κεφάλι μας η «σπάθη» του προστίμου των 5.000 ευρώ αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με το λαθρεμπόριο και εκεί πρέπει, επίσης, να στραφεί η προσοχή των αρχών».

Κληθείσα να περιγράψει την κατάσταση στα πρατήρια υγρών καυσίμων η κυρία Ζάγκα σημείωσε ότι όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να βάζουν 20 ευρώ όπως έβαζαν παίρνουν λιγότερα λίτρα και η αγοραστική δύναμή τους έχει πέσει» προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας έχει χάσει από 20% έως και 30% καθώς το ποσοστό της πτώσης εξαρτάται από την περιοχή, αν είναι μικρό το πρατήριο, αν έχεις ανταγωνισμό κτλ».

Όπως τόνισε αυτό που επιμένουν να ζητούν οι πρατηριούχοι είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 19% με την ίδια να σημειώνει ότι «η μείωση του ΕΦΚ θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την περίοδο της κρίσης και τότε η τιμή της αμόλυβδης θα μειωνόταν κατά 43 λεπτά το λίτρο».

Η ίδια περιέγραψε ως «είδος πολυτελείας» τη βενζίνη προσθέτοντας ότι «τα ταμεία μας δεν πάνε καλά αντίθετα με το παρεμπόριο».

Να συνεχιστεί αλλά πιο απλό το fuel pass
H πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της επιδότησης καυσίμων μέσω του Fuel Pass ζητώντας, όμως, να γίνει πιο απλή η διαδικασία χορήγησής του «γιατί ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

«Να το έκαναν πιο απλό, ακούγεται ότι είναι απλό αλλά η διαδικασία είναι περίπλοκη, παίρνουν απεγνωσμένοι οι πελάτες και μας λένε ότι δεν τα έχουν καταφέρει. Να επαναληφθεί το fuel pass γιατί είναι μια μικρή βοήθεια αλλά όσοι το πήραν στην τράπεζα δεν θα το ρίξουν στη βενζίνη αλλά στο σούπερ μάρκετ. Αντίθετα με την κάρτα επιτυγχάνεται και η επιδότηση της βενζίνης αλλά και η αύξηση των εσόδων για το κράτος» κατέληξε η Μαρία Ζάγκα.

Πηγή: madata.gr