Καλάθι του Νοικοκυριού: Οι αλλαγές και τα νέα προϊόντα – Τα σαρακοστιανά που προστίθενται

0
12

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν άμεσα στο «Καλάθι του νοικοκυριού», για να αποτραπεί η παραπλάνηση των καταναλωτών, ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης, μαζί με την προσθήκη αγαθών, λόγω Σαρακοστής.
Τα νέα προϊόντα που μπαίνουν  στο «καλάθι του νοικοκυριού» και αυτά που προστίθενται  για την Σαρακοστή ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σε ό, τι αφορά στο καλάθι του νοικοκυριού, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης,  προστίθενται νέα είδη που είναι φακές, φασόλια και ρεβύθια, πάριζα και γαλοπούλα, κοτόπουλο ολόκληρο και κοτόπουλο σε μέρη, νωπό μοσχάρι γάλα υψηλής παστερίωσης / μακράς διαρκείας και πλήρες, σοκολάτες και λευκό τυρί.

 Στο Σαρακοστιανό καλάθι εκτός από τα άλλα νηστίσιμα προϊόντα του καλαθιού προστίθεται ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και δυο τουλάχιστον κατεψυγμένα θαλασσινά σε κάθε αλυσίδα.

Υπογραμμίστηκε επιπλέον ότι από χθες στην εφαρμογή e-Katanalotis υπάρχουν και όλα τα φυλλάδια των προσφορών.

 Αλλαγές στην επισήμανση των προϊόντων

  Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε, ότι υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση και θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αλλάξουν όλα τα ταμπελάκια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου.

«Η εφαρμογή αυτού του τρόπου απεικόνισης των τιμών είναι υποχρεωτική για τα σούπερ μάρκετ. Ο ένας μήνας δίνεται ως περίοδος προσαρμογής. Μετά τον έναν μήνα θα μπαίνουν πρόστιμα για όσους δεν έχουν εφαρμόσει την απόφαση. Ο στόχος του μέτρου είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες. Ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να ελέγχει για το κάθε προϊόν εάν έχει αυξηθεί ή όχι η τιμή μονάδος. Έτσι λοιπόν η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος αφού ο καταναλωτής θα παρακολουθεί με ευχέρεια την τιμή μονάδος και θα ξέρει εάν το προϊόν έχει αυξηθεί ή όχι» ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης. 

Τα πρόστιμα 

Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, μετά από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, για παράβαση του νόμου περί κέρδους και για διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός τα πρόστιμα είναι: στον ΑΒ  319.900 ευρώ (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ) ενώ δημοσιοποιήθηκε το όνομα και άλλων αλυσίδων αν και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από 50.000 ευρώ διότι είναι υπότροπες. Πρόκειται για την εταιρεία Lidl στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 26.680 ευρώ ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία Γαλαξίας 21.387 ευρώ και 9.380 ευρώ στην εταιρεία Κρητικός και υπάρχουν και συστάσεις σε άλλες δυο εταιρείες.

  Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη αλλά δεν δικαιολογούνται πολλά λάθη σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά. Η παρούσα πολιτική ηγεσία θα πράξει το καθήκον της για τον έλεγχο της αγοράς.

«Τα πρόστιμα, σημείωσε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού».

Ο υπουργός κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε «δεν είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών . Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν».

Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος δηλώθηκε μεταξύ άλλων:

«Σε συνέχεια ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ και της σχετικής ανακοίνωσης, επιβεβαιώνουμε την επιβολή προστίμου ύψους 319.900 ευρώ στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο θεωρούμε άδικο και αβάσιμο σε μία περίοδο που όλος ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων λειτουργεί με ζημιές. Αρχικά, το πρόστιμο υπολογίστηκε με λάθος στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου και όχι τελικές τιμές πώλησης. Διαφωνούμε έντονα στο να μιλάμε για “αθέμιτη κερδοφορία”. Ως εταιρία, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια της κυβέρνησης, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλές τιμές. Μειώσαμε τις τιμές μας και σε άλλα προϊόντα στο σύνολο των προσφερόμενων κωδικών μας. Από την εφαρμογή του “καλαθιού του νοικοκυριού”, έχουμε χάσει πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ πουλώντας πολλά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους».

Πηγή: madata.gr