Καλλιτέχνες και επιστήμονες λένε όχι σε μια επιστροφή στην κανονικότητα

0
67

Από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο μέχρι τη Νανά Μούσχουρη, διακόσιοι επώνυμοι από τις τέχνες και τις επιστήμες ζητούν από τους ηγέτες και τους πολίτες να γίνουν ριζικές αλλαγές για την επόμενη μέρα της πανδημίας

Μαντόνα, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ιζαμπέλ Ατζανί, Γιάν Αρτίς-Μπερτράν…: με επιστολή τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, διακόσιοι καλλιτέχνες και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση εναντίον μιας «επιστροφής στην κανονικότητα» μετά την πανδημία του κορωνοϊού και ζητούν έναν «ριζικό μετασχηματισμό» του συστήματος κατά του «καταναλωτισμού».

«Μας φαίνεται αδιανόητο να επιστρέψουμε στην “κανονικότητα”», αναφέρει η ομάδα στην οποία καθοριστικό ρόλο είχαν οι Γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο Γάλλος αστροφυσικός Ορελιάν Μπαρό αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία του μανιφέστου.

Την επιστολή υπογράφουν πολλοί διάσημοι των τεχνών και των επιστημών, όπως οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζέιν Φόντα, Κέιτ Μπλάνσετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γκιγιόμ Κανέ, αλλά και οι Μαντόνα και Ανζέλ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Μπρουκ και Μπετράν Ταβερνιέ, ο φωτογράφος Γιαν Αρτίς-Μπερτράν, οι νομπελίστες της Ιατρικής, της Χημείας και της Φυσικής, όπως ο Τζέιμς Πιμπλς και ο νομπελίστας της Ειρήνης Μοχάμεντ Γιουνούς. Ανάμεσα στις επώνυμες υπογραφές διακρίνουμε και δύο ελληνικές, της Νανάς Μούσχουρη από τον χώρο της μουσικής και του Πάνου Χ. Κούτρα από τον χώρο του κινηματογράφου.

Για τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια «τραγωδία», αλλά «η κρίση μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα». «Το πρόβλημα είναι συστημικό», εκτιμά η ομάδα.

«Η οικολογική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί μια “μετα-κρίση”», διότι «ο καταναλωτισμός μας οδήγησε στο να αρνηθούμε τη ζωή καθαυτή: αυτή των φυτών, αυτή των ζώων και αυτή ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων», συνεχίζει το άρθρο.

Ως εκ τούτου η ομάδα καλεί «επισήμως τους ηγέτες και τους πολίτες να αφήσουν την ανυπόφορη λογική που εξακολουθεί να επικρατεί και να εργαστούν για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και των οικονομιών».

«Η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών χώρων που έχουν απομείνει έφερε τον κόσμο σε κρίσιμο σημείο. Για τους λόγους αυτούς, σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, θεωρούμε αδιανόητο να ”επιστρέψουμε στην κανονικότητα”» τονίζεται. «Ο ριζικός μετασχηματισμός που χρειαζόμαστε – σε όλα τα επίπεδα – χρειάζεται τόλμη και θάρρος. Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι τόσο θέμα επιβίωσης όσο και αξιοπρέπειας και συνέπειας» καταλήγουν οι διακόσιοι του μανιφέστου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: madata.gr