Καραμανλής: Αν η Τουρκία τραβήξει το σκοινί, η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει

0
73

Η πατρίδα μας έχει αποδείξει το τελευταίο διάστημα ότι είναι πανέτοιμη να αντιδράσει όποτε και όπως χρειαστεί», δήλωσε ο Κώστας Α. Καραμανλής.

Σε συνέντευξη του στο Παρασκήνιο και τον Γιώργο Ευγενίδη, είπε ακόμα ότι: «Σε κάθε κρίση που μπορεί να προκύψει. Η Τουρκία το πήρε αυτό το μήνυμα στον Έβρο, το πήρε και αυτές τις μέρες στο Αιγαίο, με την άμεση ελληνική αντίδραση στις απαράδεκτες προκλήσεις της. Νομίζω και εύχομαι ότι οι γείτονές μας δεν θα τραβήξουν άλλο το σκοινί… Δεν τους συμφέρει άλλωστε να τα βάλουν όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν παρόλα αυτά το κάνουν, όμως, να είστε σίγουρος, κύριε Ευγενίδη, ότι θα λάβουν ξανά την κατάλληλη απάντηση. Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν φοβικά σύνδρομα, επιδιώκουμε σταθερά μια καλή και δημιουργική γειτονία, αλλά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν παίζουμε. Και δεν υποχωρούμε ούτε σπιθαμή.»

Επιτυχία το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε: «Είχαμε τελικά μια σπουδαία εθνική επιτυχία. Το ποσό που θα «πέσει» στην ελληνική οικονομία θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, ακόμα κι από αυτό που ελπίζαμε αρχικά. Η Ευρώπη, έστω και την ύστατη ώρα, πήρε μια γενναία απόφαση. Και η Ελλάδα, καλείται να διαχειριστεί αυτό το ποσό με διαφάνεια, σύνεση και το βλέμμα στο μέλλον. Η δουλειά μας τώρα είναι να εντοπίσουμε πού ακριβώς θα διοχετευτούν αυτοί οι πόροι. Και όπως είπα και στη Βουλή, τώρα ελπίζω σε μια γόνιμη διαδικασία και όχι μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Για να το πω απλά, η εμπειρία έχει δείξει ότι αν αρχίσουμε να τσακωνόμαστε για το πού θα πάνε τα λεφτά, στο τέλος δεν θα καταφέρουμε να τα απορροφήσουμε… Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, για το οποίο ήδη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται μεθοδικά.»

Τα μεγάλα project

O κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι: «Σε αυτά τα σχέδια, φυσικά τα έργα υποδομών έχουν κεντρικό ρόλο. Το ίδιο και η επένδυση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Για να μπει ξανά η οικονομία σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς. Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια στο μεγάλο στοίχημα: την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην Ανάπτυξη. Αναφέρομαι, ενδεικτικά, σε εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια και πλέον δίνουμε λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65. Σε νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης -το γνωστό FlyOver- ή ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το βόρειο τμήμα του Ε65. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Σε σιδηροδρομικά έργα. Αντιπλημμυρικά έργα. Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Και τόσα άλλα.»

Η μάσκα

Σε ερώτηση για τους ελέγχους της χρήσης μάσκας στα λεωφορεία, ο κ. Καραμανλής απάντησε ως εξής: «Έχουν ενταθεί ήδη. Όπως ξέρετε, βέβαια, η μόνη που δικαιούται να κάνει ελέγχους και να βάλει πρόστιμα για αυτό το θέμα είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία βοηθάει πολύ, όμως δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς παντού. Εδώ, λοιπόν, υπεισέρχεται η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε έναν αστυνομικό σε κάθε βαγόνι ή κάθε λεωφορείο για να φοράμε τη μάσκα… Για να κάνουμε δηλαδή κάτι απλό, που όμως μπορεί να σώσει ζωές.»

https://www.cnn.gr

Πηγή: madata.gr