Κατασκοπευτικό θρίλερ: Κατάθεση μάγειρα έκαψε τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου

0
95

Η κατάθεση ενός μάγειρα επιβατικού πλοίου είναι αυτή που «έκαψε» τον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ο οποίος κατηγορείται, όπως και ο μάγειρας, για κατασκοπεία υπέρ της Τουρκίας.

Ο υπάλληλος ακτοπλοϊκής εταιρίας ανακρίθηκε από αστυνομικούς, μέχρι που τελικά ομολόγησε ότι έστελνε φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.

Αξιωματούχος της λεωφόρου Κατεχάκη τονίζει ότι «πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση, για την οποία ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση ακόμα να αποφανθεί για το ‘βάθος’ της. Αυτό θα φανεί κυρίως από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τα ψηφιακά πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι όπου έμενε ο μάγειρας. Από εκεί έχουν κατασχεθεί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα».

Οι ελληνικές Αρχές θα προσπαθήσουν μέσω των εργαστηριακών εξετάσεων να ξεδιπλώσουν το πλέγμα της δράσης των δύο ατόμων που κατηγορούνται για κατασκοπεία. Η δικογραφία που σχηματίστηκε βασίζεται κυρίως στην κατάθεση που έχει δώσει ο υπάλληλος της ακτοπλοϊκής εταιρίας και σε κάποια πρώτα ψηφιακά δεδομένα. Πρόκειται για μουσουλμάνο ελληνικής υπηκοότητας από τη Θράκη. Ο μάγειρας στο επάγγελμα εργαζόταν σε πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο. Φέρεται από τον περασμένο Αύγουστο να έβγαζε φωτογραφίες πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ζώνες, τις οποίες στη συνέχεια διαβίβαζε στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου. Επίσης, φέρεται να διαβίβαζε πληροφορίες σε σχέση με τις κινήσεις Ελλήνων στρατιωτικών (σκοπιές κλπ).

Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου μεγάλωσε, επίσης, στη Θράκη, ενώ σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο ότι απασχολεί τις «κεραίες» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στο παρελθόν είχαν υπάρξει ενδείξεις για «ροπή» προς τουρκικές εθνικιστικές ιδέες.

Για τη δικογραφία εξέδωσε ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ., στην οποία αναφέρεται: «Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.

Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου».

 Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση κατασκοπείας

Μετά τη σύλληψή τους, που έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου (12.12.2020) και τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως.

Στο σπίτι του μάγειρα έχουν βρεθεί δυο laptop και τέσσερα USB με κλειδωμένα αρχεία τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και ερευνώνται.

Επίσης, ερευνώνται και οι επικοινωνίες, τηλεφωνικές και διαδικτυακές, που είχε ο γραμματέας του προξενείου, προκειμένου να αποκαλυφθεί με ποιους ερχόταν σε επαφή.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από τα όσα έχει ομολογήσει ο 56χρονος μάγειρας, φωτογράφιζε στρατόπεδα και σημείωνε τις ώρες αλλαγής της φρουράς καθώς επίσης φωτογράφιζε και οχυρωματικά έργα στο νησί. Τις φωτογραφίες αυτές έστελνε στον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο 35χρονος ζητούσε από τον 56χρονο να τον ενημερώνει για τους αριθμούς των πλοίων που περνούσαν από την περιοχή.
Η επίσκεψη Σακελλαροπούλου και η παρακολούθηση

Οι δυο Έλληνες με καταγωγή από την Κομοτηνή ήταν υπό παρακολούθηση εδώ και μήνες και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι. Ήταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τον περασμένο Αύγουστο που η ΕΥΠ άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους, λίγο πριν από την επίσκεψη στο Καστελόριζο της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι κατά την επίσκεψη της Προέδρου, το πλοίο στο οποίο δούλευε ο μάγειρας είχε διανυκτερεύσει στο νησί και εκείνος φέρεται να φωτογράφισε τα πάντα!
Το παρελθόν

Ο υπάλληλος του προξενείου είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ασφάλειας της χώρας και είχε φθάσει στη Βουλή η δραστηριότητα του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού.

Γι’ αυτό είχε καταθέσει, τότε, ερώτηση στη Βουλή ο Νίκος Νικολόπουλος, με τον (τότε) υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα να απαντά ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες τις ΕΡΤ Ρόδου ο εν λόγω υπάλληλος ζει στο νησί αρκετά χρόνια.

Πηγή: madata.gr