Καθηγητής Τσαυτάρης: Ο ήλιος σκοτώνει τον κορονοϊό

0
142

Την εκτίμηση πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό μέσα σε λίγα λεπτά, εξέφρασε σε συνέντευξη του σήμερα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, Ομότιμος καθηγητής Μοριακής Γενετικής στο ΑΠΘ και Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Στη διάρκεια της συνέντευξης του στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά, ο κ. Τσαυτάρης έκανε αναφορά στην πολυπλοκότητα των RNA ιών, όπως είναι ο κορωνοϊός, επισημαίνοντας πως οι επιστήμονες γνωρίζουν σχετικά λίγα πράγματα για αυτούς.

Όπως είπε, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, όλες οι μεγάλες προκλήσεις στην παγκόσμια υγεία, να οφείλονται σε τέτοιους RNA ιούς, όπως ήταν ο SARS, ο Έμπολα, η γρίπη των πτηνών, αλλά και ο H5N1, ο οποίος όπως είπε χαρακτηριστικά, αν «ξεφύγει» μπορεί να σκοτώσει μέχρι και ένα δις κόσμου.

Εξηγώντας μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί αυτοί μελετώνται, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο κορωνοϊός να ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, στη διάρκεια κάποιου πειράματος.

Όσον αφορά στην ευαισθησία των RNA ιών, υπογράμμισε πως είναι μεγάλη και στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αποδιατάσσεται η δομή τους και στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, στις οποίες αν εκτεθούν, μέσα σε 10-20 λεπτά εξουδετερώνονται. Έτσι λοιπόν όπως είπε, αν κάποιος φορέας του ιού βήξει και απελευθερωθούν σταγονίδια στον αέρα ή σε κάποια επιφάνεια, ο ιός τότε μέσα σε λίγα λεπτά εξουδετερώνεται.

«Για αυτό και όλοι είναι αισιόδοξοι, αν πιάσουν οι λιακάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες και βγει και λίγο έξω ο κόσμος, προφυλαγμένος από το υπεριώδες φως, τα πράγματα θα είναι καλύτερα» τόνισε ο καθηγητής Μοριακής Γενετικής.

Πηγή ηχητικού: grtimes.gr

Πηγή: madata.gr