Και τον Μάιο το επίδομα των 800 ευρώ, πώς θα δοθεί

0
108

Οι εργαζόμενοι που θα παραμένουν σε καθεστώς αναστολής θα δικαιούνται έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το δημόσιο μέχρι να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και για την τελευταία επιχείρηση.

Και μόλις επιστρέψουμε στην πλήρη λειτουργία της αγοράς –αλλά με περιοριστικά μέτρα να μας συνοδεύουν κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για όλους τους εργαζόμενους- το δημόσιο θα έρχεται να δίνει χρήματα στον εργαζόμενο προκειμένου να του καλύπτει την απώλεια εισοδήματος.

Το σχέδιο τόνωσης της απασχόλησης περιέγραψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός λέγοντας τα εξής:

· Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.

· Δεύτερον, όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία. Για πρώτη φορά, θα υπάρξει μια ευρείας κλίμακας ενίσχυση του εισοδήματος και των εργαζομένων στην χώρα μας από το Κράτος, πέρα από την στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση, ειδικά σε αυτή την κρίση, που μειώνει δραστικά την ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, αυτός είναι ο κύριος σκοπός του. Να μπορούμε να παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως το εργατικό τους δυναμικό.

Τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης. Ουσιαστικά, όπως έγραφε το TOC θα υπάρχουν δύο περίοδοι: Η πρώτη θα αφορά κυρίως τον Μάιο και τις ημέρες κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι θα παραμένουν σε καθεστώς αναστολής. Για κάθε μέρα αναστολής θα υπάρχει πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποζημίωση του εργαζόμενου (σ.σ αντιστοιχούν περίπου 533 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής). Αν στη συνέχεια η επιχείρηση ανοίγει αλλά καλεί τον εργαζόμενο να δουλέψει για τέσσερις αντί για 8 ώρες – π.χ για 500 ευρώ αντί για 1000 ευρώ- το δημόσιο θα έρχεται να καλύπτει ένα μέρος της διαφοράς των 500 ευρώ που θα χάνει ο εργαζόμενος.

thetoc

Πηγή: madata.gr