ΚΕΕΛΠΝΟ: Δίωξη κατά 13 ατόμων – Μεταξύ τους και εν ενεργεία Μητροπολίτης

0
29

Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος 9 μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική, έδωσε η Οικονομική Εισαγγελία.
Η δίωξη  στρέφεται κατά συνολικά 13 ατόμων, εμπλεκόμενων σε 5 περιπτώσεις επιχορηγήσεων, συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών καθώς και της Μητρόπολης που διοικεί ο παραπάνω Μητροπολίτης. Αφορά  τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ. Κεντρικό ελεγχόμενο πρόσωπο σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο από τις 5 υποθέσεις εμπλέκεται ο Μητροπολίτης που ήταν μέλος και του Δ.Σ. του Κέντρου.
 
Αξιοσημείωτο είναι πως μετά από μία έρευνα σχεδόν 10 ετών (ξεκίνησε το 2012 με παραγγελία του τότε επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Γρηγόρη Πεπόνη) , ολοκληρώθηκε η διερεύνηση ενός μόνο μέρους της υπόθεσης. Οι τρεις εισαγγελείς  που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση   ήρθαν αντιμέτωποι με μία «χαώδη» , όπως περιγράφεται, κατάσταση στο ερευνώμενο Κέντρο, με πολλά έγγραφα  να έχουν «εξαφανιστεί» και να καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια ανάκτησής τους. Οι συγκεκριμένοι  εισαγγελικοί λειτουργοί  αξιολόγησαν αποδεικτικό υλικό το οποίο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο, όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν δικαστικές πηγές. Ενδεικτικό είναι ότι για να διαβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών που θα ασκήσει και την ποινική δίωξη, θα ζητηθεί η συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα με μεταφορική εταιρεία.

Οι περιπτώσεις

 Ειδικότερα, η πρώτη από τις 5 υποθέσεις που ερευνήθηκαν αφορά επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη Μητρόπολη της Αττικής ύψους 749.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσα σε μόλις 26 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στην εν λόγω  Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την επιχορηγούμενη  για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε  «αόριστες» δαπάνες φιλανθρωπίας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας, ύψους 196.052 ευρώ. Αντικείμενο αυτής η  εκτύπωση 1,5 εκ. ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και η  διανομή τους σε γήπεδα της Super League. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε  βάση του  εισαγγελικού πορίσματος , μοιράστηκαν  φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί. Οι εισαγγελείς κατέληξαν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκε  ωστόσο στο ακέραιο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς κυκλοφόρησε  μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε 6 δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, αν και δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος αυτής  ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις. 

Έπεται συνέχεια

Η  έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων πάντως δεν ολοκληρώθηκε με τις παραπάνω 5 υποθέσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται και στο «μικροσκόπιο» τους έχουν μπει μεταξύ άλλων η  καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο με εμφανιζόμενη αιτιολογία  «δημοσιογραφικές υπηρεσίες»,  καθώς και η συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες προς  προβολή των δράσεών του.

Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και της  Μητρόπολης που εμπλέκεται.

Να σημειωθεί ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων  (και συνεπώς αρχειοθετούνται), μεταξύ άλλων,  στη  δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, για τις συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τη χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, τις οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και τις  καταβολές ποσών για έρευνες.

Πηγή: madata.gr