Κεφαλονιά: Καλύτερη η εικόνα της μεγάλης φωτιάς – Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τους οικισμούς

0
27

Καλύτερη είναι η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κεφαλονιά, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, με την επιχείρηση της Πυροσβεστικής να είναι σε πλήρης εξέλιξη. 

Πλέον, οι επιχειρήσεις περιορίζονται στο να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ εξακολουθούν και καίνε μικρές εστίες.

Ο υποστράτηγος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιος Πουρνάρας μίλησε στο OPEN TV για την κατάσταση στο νησί.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα το πρωί. Υπάρχει μόνο ένα μέτωπο αυτή την στιγμή που μας απασχολεί, μακριά από οικισμό που και αυτό με την συνδρομή των εναέριων θα πιαστεί. Όλη την νύχτα δόθηκε μια μεγάλη μάχη, μια ηρωϊκή μάχη για να προστατέυσουμε οικισμούς και χωριά», ανέφερε.

 
Εφιάλτης ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού, με τη μεγάλη φωτιά να μαίνεται το βράδυ σε επτά πύρινα μέτωπα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν.

Με απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεοφίλου Μιχαλάτου, λόγω προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς εκκενώθηκαν οι περιοχές Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα. Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Αγία Ειρήνη και Καπανδρίτι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί εκ νέου, καθώς πλέον επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 32 οχήματα, 2 ελικόπτερο και 1 ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό και 4 αεροσκάφη ( 2 CL, 2 PZL). Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

 «Σαν εξαιρετικά επείγουσα» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κεφαλονιά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με SMS που έστειλε στους κατοίκους.

Ακόμα ενημέρωσε τους κατοίκους των χωριών Πάστρα, Κρεμμύδι, Μαρκόπουλο, Κατελειος και κάτω Κατελειος Κεφαλονιάς, να είναι σε ετοιμότητα όλο το βράδυ και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υποψίες για εμπρησμό
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, δήλωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από ένα βοσκό, που προσπάθησε να κάψει χόρτα.

«Μιλάμε για απίστευτα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κουλούρης, διέταξε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να μεταβεί στο νησί προκειμένου να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια της φωτιάς.

https://www.cnn.gr

Πηγή: madata.gr