Κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησιαστικές λειτουργίες μέχρι νεωτέρας

0
111

Έντονες υπήρξαν οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν από ιεράρχες και κληρικούς, προκειμένου να μην παραμείνουν άλλο κλειστοί οι ιεροί ναοί. Το αίτημα του ανοίγματος των εκκλησιών διατύπωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. 

Καρπός όλων αυτών, ήταν να ανακοινωθεί σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν για ατομική λατρεία, άγνωστος είναι ωστόσο ο χρόνος της επαναλειτουργίας τους.

Σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται κυβέρνηση και εκκλησία για το άνοιγμα των εκκλησιών. Οι περισσότεροι μητροπολίτες ζητούν επιτακτικά την επαναλειτουργία των ναών και πιέζουν τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό. 

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η μουσική βόλτα της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο κέντρο της Αθήνας και το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ωστόσο η κυβέρνηση απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξουν πλήρως οι ναοί. 

Στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου περιλαμβάνονται μέτρα που θα ακολουθήσουν οι εκκλησίες για να προστατεύονται οι πιστοί που θα εισέρχονται στους ναούς. Το πιο βασικό είναι οι αποστάσεις των δυο μέτρων που θα τηρούν μεταξύ τους υπό την επίβλεψη προσωπικού των εκκλησιών.

Ο εξαερισμός των ιερών ναών, η τοποθέτηση αντισηπτικών σε εμφανή σημεία και οι συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών, περιλαμβάνονται στα μέτρα της επόμενης μέρας για την προσέλευση των πιστών στους ιερούς ναούς, ενώ οι επιστήμονες συστήνουν και να αποφεύγουν να φιλούν τις εικόνες και τα χέρια ιερέων.

Πολιτεία και εκκλησία αποφεύγουν να θίξουν  προς το παρόν το θέμα της συμμετοχής πιστών στη θεία κοινωνία, καθώς το μυστήριο τελείται στη διάρκεια λειτουργιών και αυτές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εξακολουθήσουν να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

mega.gr

Πηγή: madata.gr