Κεντρική Μακεδονία: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση – Η προσωπική έκκληση Χαρδαλιά

0
41

Στην κρισιμότητα της κατάστασης στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αναλυτικά όσα είπε.

«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι παρά τη δυνατότητα που δίνεται για μια, έστω μικρή, χαλάρωση τις ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μία ικανοποίηση, καθώς έστω αργά, αλλά σταθερά, υπάρχει μία μείωση των κρουσμάτων. Όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό να δώσει το λάθος μήνυμα.

Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα δείχνουν να μειώνονται, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει σταθερή. Να σας πω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα πω ένα παράδειγμα, στην Κατερίνη είχαμε στην έξαρση της πανδημίας 71 ημερήσιες εισαγωγές και παραμένουμε στις 66. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ίδιος, όπως ήταν στις 26 Οκτωβρίου, όμως τότε είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 από τις 205 κλίνες κατειλημμένες.

Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και θα πρέπει να αντιληφθούνε όλοι ότι παρά τη δυνατότητα που δίνεται για μια, έστω μικρή, χαλάρωση τις ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος.

Να πω και κάτι το οποίο το εκφράζω προσωπικά. Είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, κάποιοι να μην κάνουμε καν χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε πολύ κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Όμως, τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν και αν μπορέσουμε να το αποφύγουμε αυτό, για να μπορέσουμε να βρεθούμε πάλι μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι, με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Τέλος έκανε εκ νέου έκκληση – παράκληση, σε όλους τους ανθρώπους της Κεντρικής Μακεδονίας, να είναι πολύ προσεκτικοί. «Η οποιαδήποτε κατάχρηση της δυνατότητας που μας δίνεται για να μπορέσουμε να βρεθούμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που στιγμιαία θα λύσει στον καθέναν ξεχωριστά.

Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί. Πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, να επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα. Νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, για τον καθέναν ξεχωριστά και για όλους μαζί, ως κοινότητα, ως οικογένειες, ως άνθρωποι που πραγματικά αγαπάμε τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη δείχνει να σταθεροποιείται, παρά την ανησυχία που προκαλεί η περιοχή της Κοζάνης, όπου οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται ακόμη ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως λόγω της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρείται μεταξύ αστικών κέντρων και υπαίθρου, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της ευρύτερη περιοχής παρακολουθείται στενά από τους ειδικούς. Ο ίδιος επεσήμανε με έμφαση ότι κατά τις επόμενες ημέρες των εορτών, είναι απολύτως αναγκαίο να παραμείνουμε όλοι πλήρως προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας ότι «αυτό που έχει πραγματικά αξία είναι ο καθένας από εμάς να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καταστάσεων, γιατί ευθύνη έχουμε όλοι μας».

Κλείνοντας, σημείωσε: «Όλοι εμείς οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής είμαστε αφιερωμένοι στο να μπορέσουμε μαζί με τους πολίτες να βγούμε από τα δεινά που έχει προκαλέσει αυτός ο αόρατος εχθρός που αντιμετωπίζουμε. Είναι δύσκολη η εξίσωση σε κάθε επίπεδο, να ξέρετε όμως ότι προσπαθούμε για το καλύτερο».

Πηγή: madata.gr