Κεραμέως: Αλλάζει η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια – Η πιθανότερη ημερομηνία για άνοιγμα σχολείων

0
38

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, μίλησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πως η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων είναι η 8η Ιανουαρίου. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως ανέφερε, σχετικά με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: «Όπως είπε προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία θα ορίζεται από το Πανεπιστήμιο και θα είναι ποσοστό επί της επίδοσης όλων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου», ενώ συμπλήρωσε ότι, κατά συνέπεια, μπορεί σε κάποια πανεπιστήμιά αυτή η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι και πάνω από 10.

Μια δεύτερη αλλαγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ είναι ότι οι υποψήφιοι πλέον δεν θα μπορούν να δηλώνουν όλα τα τμήματα του πεδίου αλλά μικρότερο αριθμό, που θα ανακοινωθεί τις επόμενές ημέρες. Σε ό,τι αφορά στους απόφοιτους κολεγίων, η υπουργός σημείωσε ότι δεν άλλαξε τίποτε και πως δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση αλλά εξετάζεται αν θα δίνονται η όχι επαγγελματικά προσόντα, ενώ κρίνεται αν θα πρέπει κάποιος να δώσει εξετάσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια με επιπλέον μαθήματα. Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, αυτό που άλλαξε είναι ότι αυτή την διαδικασία δεν την κάνει ο επαγγελματικό σύλλογος δηλαδή τα επιμελητήρια, αλλά την κάνει μια υπηρεσία του υπουργείου. Και αυτό έγινε γιατί, όπως διευκρίνισε, «υπήρχε χρόνια καθυστέρηση στην διαδικασία και μας εγκαλούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, η υπουργός δήλωσε: «Η επιθυμία και  στόχευσή μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουάριου» και πρόσθεσε ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση των ειδικών. «Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες 2 εβδομάδες τόσο διασφαλίζουμε την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων», ανέφερε η χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως. Επίσης, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση ακόμα αν οι λοιμωξιολόγοι θα δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά οι άλλες βαθμίδες ή συνολικά όλη η εκπαίδευση, ενώ ανάφερε ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάνουν τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και τα ΙΕΚ.

Τέλος, για τους φοιτητές στην επαρχία που πληρώνουν ενοίκια, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι εξαρχής είχε ανακοινωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο θα γίνει εξ αποστάσεως, ενώ για τους μαθητές της Γ’ λυκείου που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της εκπαιδευτικής ύλης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα.

Πηγή: madata.gr