Κιβωτός του Κόσμου: Αυτόπτης μάρτυρας κακοποίησης – Ο πατέρας Αντώνιος πήγε να με χρηματίσει

0
79

Σοκ και αποτροπιασμό στο πανελλήνιο προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για κακοποίηση παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, καθώς τουλάχιστον ένα από τα θύματα, 19χρονος σήμερα, καταγγέλλει ως δράστη τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο, τον άνθρωπο που μέχρι σήμερα αποσπούσε ελληνικά και διεθνή βραβεία για τη δημιουργία της δομής το 1998 και για το κοινωνικό του έργο. 

Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα, είπε μεταξύ άλλων στο OPEN αυτόπτης μάρτυρας της ασέλγειας σε βάρος του 19χρονου.

Την πρώτη κίνηση του ιερέα πατέρα Αντώνιου αφότου συνειδητοποίησε ότι υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας για τα όσα καταγγέλλει ο 19χρονος, αποκάλυψε στο OPEN και στον Γιάννη Ρήγο ο 17χρονος, φίλος του παιδιού που βρέθηκε μπροστά σε φερόμενο ως περιστατικό κακοποίησης που έλαβε χώρα σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.

Μαρτυρία ανήλικης για την Κιβωτό του Κόσμου: Μας εκβίαζαν να μην πούμε τι συμβαίνει

Χαρακτηριστικά ο αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο OPEN: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει. Συγκεκριμένα μου είχε πει ότι θα μου δώσει χιλιάδες ευρώ για να ξεχάσω όσα είδα. Αυτό που είδα πρέπει να γινόταν συστηματικά. Μάλιστα το ίδιο βράδυ που τους είδα μέσα στο δωμάτιο, ο φίλος μου ήρθε και μου είπε τα πάντα, αλλά ακόμα φοβόταν να μιλήσει. Χαίρομαι τελικά που μας άκουσε και τελικά βρήκε την δύναμη να τον καταγγείλει», δήλωσε στο OPEN ο μάρτυρας.

Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρουν καταγγελίες πρώην εργαζομένων

Τι υποστήριξε ο 19χρονος
 Μπορεί ο πατέρας Αντώνιος να διαψεύδει τις καταγγελίες σε βάρος της Κιβωτού του Κόσμου, ωστόσο ο 19χρονος πρώην φιλοξενούμενος της δομής, με κατάθεσή του κατονομάζει τον ίδιο τον ιερέα για ασέλγεια σε βάρος του.

 Ο 19χρονος που καταγγέλλει τον πατέρα Αντώνιο υποστήριξε: «Καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να το δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα. Στην πορεία φοβόμουν και δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω. Κι αυτό στη θάλασσα όσο περνούσε ο καιρός το έκανε με μεγαλύτερη συχνότητα, μέχρι που έφτασε να μου το κάνει σε μία μέρα στη θάλασσα 10 φορές».

«Έτσι, τα πρωινά που πήγαινα στον πατέρα, εκεί που καθόμασταν στο σαλόνι του τρίτου ορόφου, με παίρνει ο ύπνος στον καναπέ, ο οποίος είναι γωνιακός και εκεί καθόταν ο πατήρ. Μια μέρα, ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του».

Η κατάθεση του 19χρονου ενισχύεται από την καταγγελία άλλου φιλοξενούμενου. Ο συνομήλικός του από την δομή της Χίου έγινε μάρτυρας της σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστη από τον πατέρα Αντώνιο το καλοκαίρι του 2021.

Μια φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατέρα να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν. Το μόνο που του είπα είναι «εγώ σ’ τα έλεγα».

Στην κατάθεση του ο 19χρονος υποστηρίζει ότι δεν είναι το μοναδικό θύμα: « Θεωρώ ότι ο πατήρ Αντώνιος είναι παιδόφιλος, αφού παρενοχλούσε εμένα που ήμουν 16,5 και το άλλο παιδί που ήταν 15,5 ετών. Μιλώντας τηλεφωνικά με άλλη κυρία η οποία είναι στον Βόλο, μου είπε ότι ο πατήρ Αντώνιος κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιο του με ένα παιδί, ο οποίος είναι τώρα στην Α΄ Γυμνασίου», δήλωσε.

Διαψεύδει η Κιβωτός

Με ανακοίνωση της Κιβωτού, ωστόσο, ο πατέρας Αντώνιος διαψεύδει τα δημοσιεύματα και δηλώνει ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.

 «Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές(…) Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση», αναφέρεται .

 Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για την Κιβωτό του Κόσμου

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου και Ιερωνύμου

 Παρέμβαση στην υπόθεση έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σημειώνοντας: «Η αλήθεια θα λάμψει και αν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις όποιοι και αν είναι οι φερόμενοι δράστες θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη».

 Οι σοκαριστικές εξελίξεις προκάλεσαν την ηχηρή παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος διέταξε την διενέργεια κανονικών ανακρίσεων σε βάρος του πατέρα Αντωνίου, ενώ τον έθεσε σε αργία μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

 «Η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ράσο. Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωση τους και μάλιστα από «κληρικούς» που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις «αγνές» τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

 10 καταγγελίες στα χέρια του συνηγόρου του πολίτη

 Ο συνήγορος του Πολίτη έχει στην κατοχή του 10 καταγγελίες. Τρείς από αυτές – δύο ενηλίκων και ενός ανήλικου, μιλούν για ασέλγεια, ενώ οι υπόλοιπες για ξυλοδαρμούς και ακραίες τιμωρίες. Η έρευνα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα ανηλίκων και το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν και άλλα παιδιά

Πηγή: madata.gr