Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν έκανα ποτέ κακό» λέει ο πατέρας Αντώνιος. 28 εκατ. ευρώ σε δωρεές

0
77

Απαντήσεις στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου» θέλησαν να δώσουν με νέες δηλώσεις τους ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

«Δεν είναι δυνατόν, δεν μπορεί να έγιναν όλα αυτά. Δεν έκανα ποτέ κακό σε κανένα παιδί. Γιατί τα λένε αυτά;» δηλώνει ο πατέρας Αντώνιος στο Star. Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα αναφέρει: «Για όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει υπάρχουν απαντήσεις και για τον καθένα έχουμε κάνει χίλια καλά».

Δηλώσεις πάντως έκαναν και οι συνεργάτες του πατέρα Αντωνίου υποστηρίζοντας  ότι «δεν είναι αλήθεια οι καταγγελίες. Πίσω από αυτές υπάρχουν θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα».

 Έλαβε σχεδόν 28 εκατ. ευρώ σε δωρεές μέσα σε μία τετραετία
Την ίδια ώρα, τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου» βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της οικονομικής αστυνομίας και της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, παράλληλα με την έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες Αρχές για τις καταγγελίες περί ασέλγειας και κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων που διέμεναν στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση, προκαλούν αίσθηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής LiveNews, από τον οικονομικό έλεγχο στην «Κιβωτό» προέκυψε ότι την περίοδο 2017-2021, οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 27,7 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που είχαν προσφέρει ιδιώτες στην «Κιβωτό» με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της. Την ίδια χρονική περίοδο, η Οργάνωση έλαβε κρατική επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες της εκπομπής, αναφέρουν ότι για το 2022 οι δωρεές στην «Κιβωτό» ανήλθαν σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να βοηθήσουν.

Όπως προκύπτει και από την ιστοσελίδα της Οργάνωσης, έχει 52 χορηγούς.
 
Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, η οικονομική αστυνομία θα διενεργήσει φορολογικό έλεγχο τόσο για την κινητή όσο και για την ακίνητη περιουσία της «Κιβωτού». Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί το πώς διατέθηκαν τα χρήματα που λάμβανε η «Κιβωτός» από το κράτος, από χορηγίες και δωρητές και εάν αυτά διατέθηκαν για τους σκοπούς που δόθηκαν.

Επίσης, η οικονομική αστυνομία θα διενεργήσει έλεγχο και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Κιβωτού». Σε ό,τι αφορά στον πατήρ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, θα εξεταστούν τα οικονομικά τους στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν προσαύξηση της περιουσίας τους, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες του enikos.gr.

Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό. Σε περίπτωση που από τον φορολογικό έλεγχο προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, τότε αναμένεται να κληθούν για κατάθεση στην οικονομική αστυνομία τόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και η πρεσβυτέρα.

Το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντώνιου
Στο «κάδρο» των ερευνών έχουν μπει ο πατέρας Αντώνιος και άλλα πρόσωπα από την «Κιβωτό του Κόσμου» μετά τον καταιγισμό των καταγγελιών περί ασέλγειας και κακοποίησης σε βάρος ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές της μη κυβερνητικής οργάνωσης. Ένα από τα πρόσωπα που ελέγχονται για τα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της «Κιβωτού» είναι και ένας 34χρονος άνδρας, ο οποίος ανέλαβε την θέση του γενικού διευθυντή του φορέα.

Πρόκειται για το «δεξί χέρι» του πατέρα Αντωνίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρουσίασε η εκπομπή LiveNews. Ο 34χρονος σήμερα άνδρας, πρόσφυγας από το Ιράκ, μπήκε στην «Κιβωτό» όταν ήταν μόλις 9 ετών και μεγάλωσε εκεί. Τα αδέλφια του, η σύζυγος και η αδελφή της συζύγου του εργάζονται εκεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

«Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δεν δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον… ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους. Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή», λέει μάρτυρας στην εκπομπή.

Ο 34χρονος ήταν από τα πρώτα παιδιά που έμειναν στην Κιβωτό. Τον συνάντησε ο πατέρας Αντώνιος να παίζει σε μια πλατεία την ώρα που έπρεπε να είναι στο σχολείο και θέλησε να μάθει την ιστορία του. Σε παλιότερη συνέντευξή του ο 34χρονος έλεγε για την σχέση του με τον ιερέα: «Η Κιβωτός που με υπεράσπιζε από μικρό παιδί ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό δεν μπορεί παρά να είναι ένα καταφύγιο για όλο τον κόσμο. Ο πατέρας Αντώνιος δέχτηκε πολλές αντιδράσεις στην αρχή. Ήταν πολλοί αυτοί που του είπαν ‘τι κοιτάς τώρα ξένα παιδιά, εσύ ασχολήσου με τη δουλειά σου’. Αλλά αυτός συνέχισε. Ουδέποτε μας μίλησε για την θρησκεία, για την εκκλησία. Ουδέποτε μας είπε ελάτε να δείτε τι κάνω στην εκκλησία. Σεβόταν την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας».

Η άνετη ζωή του 34χρονου
Ερωτήματα προκύπτουν για την άνετη ζωή που φαίνεται να έκανε ο 34χρονος, σύμφωνα με μαρτυρίες στην εκπομπή. Πώς ένα παιδί φτωχό, ξαφνικά έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια. Ο ίδιος, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες του, όπως μία στην οποία διακρίνεται να ποζάρει με ένα πούρο.

Όπως επισημαίνει η εκπομπή, φέρεται να έκανε ταξίδια στο εξωτερικό, αρκετά σε όλη την Ελλάδα, ενώ έκανε και έναν πλουσιοπάροχο γάμο πρόσφατα που άφησε εποχή, με τον πατήρ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα στο πλευρό του και έναν γνωστό τραγουδιστή να αναλαμβάνει την ψυχαγωγία των καλεσμένων.

«Είναι ο … αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δε μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα», λέει πρώην φιλοξενούμενος.

Ερωτήματα για την αναδοχή
Ακόμη ένα περιστατικό, που προκάλεσε αίσθηση στους γύρω του, είναι και ότι παρουσιάστηκε ως ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από την δομή.

«Ξαφνικά, ο… εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, 4 ετών από την Αλβανία, μέσα από την ‘Κιβωτό’. Το έλεγε παντού και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς ένας τόσο νέος άνδρας, μόνος του, κατάφερε να γίνει ανάδοχος, ενώ ζευγάρια που παλεύουν να το καταφέρουν χρόνια, απορρίπτονταν από την ‘Κιβωτό’. Όλοι αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια και πώς τα πληροί. Βέβαια, βλέπαμε ότι το χρήμα ρέει άφθονο. Ταξίδια, ζωή με ανέσεις. Είπε μάλιστα ότι έπαιρνε και επίδομα αναδοχής. Λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε μία εργαζόμενη από την ‘Κιβωτό’. Ένας γάμος πλουσιοπάροχος», λέει μάρτυρας.

Στην εκπομπή μίλησε και μία γυναίκα η οποία προσπάθησε πολλές φορές να γίνει ανάδοχος παιδιού από την «Κιβωτό», αλλά πάντα έπεφτε σε «τοίχο». «Δεν δίνουνε. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο παππάς, ο πατήρ Αντώνης, δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δεν θέλει γιατί περνάει τόσο καλά, που δεν θέλει», αναφέρει η Χριστίνα.

Από το σύστημα του υπουργείου Εργασίας είχε εγκριθεί 25 φορές προκειμένου να γίνει ανάδοχη. Και τις 25 φορές η «Κιβωτός», όπως καταγγέλλει, απέρριψε το αίτημά της. «25 φορές το σύστημα έχει προτείνει κάποια παιδιά, κυρίως όμως από την ‘Κιβωτό’ γιατί εκείνοι έχουν τα πολλά. Οι διαδικασίες αυτές, ο μηχανισμός της αναδοχής, είναι πάρα πολύ σωστά, από την άποψη του κράτους οργανωμένα, πλην όμως δεν υπηρετείται από τις ΜΚΟ, γιατί δεν θέλουν να δίνουν πολλά γι’ αυτό και έχουν τόσα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;», αναφέρει.

Πηγή: madata.gr