Κλείνουν όλες οι φοιτητικές εστίες – Ποιοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία

0
98

Στους τόπους καταγωγής τους αναγκάζονται να επιστρέψουν φοιτητές που διέμεναν σε φοιτητικές εστίες ανά την επικράτεια, με όλους τους κινδύνους αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια τέτοια μετακίνηση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των φοιτητικών εστιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι φοιτητές που διαμένουν σε εστίες ενημερώνονται μέσω email να έχουν εκκενώσει τα δωμάτιά τους έως την Τετάρτη 25 Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα θα διακοπεί και η λειτουργία των εστιατορίων και των κυλικείων.

Αντιδρούν οι φοιτητές

Αντιδρούν στην απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Ωστόσο όπως ανέφερε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, «θα υπάρξει μέριμνα για τους φοιτητές στις δομές που το κράτος θα ορίσει».Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρύτανης «το κλείσιμο των εστιών λόγω πανδημίας είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».

Ποιοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που πρόκειται να υπογραφεί το βράδυ της Κυριακής, από την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων θα εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση: 1) φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των Α.Ε.Ι. που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των Α.Ε.Ι. ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή,

2) εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: madata.gr