Κλειστή προς το παρόν η ΕΕ για τους Ρώσους ταξιδιώτες

0
90

Κλειστά παραμένουν τα σύνορα της Ευρώπης για τους Ρώσους, προς το παρόν, καθώς η χώρα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα «τρίτων χωρών» των οποίων οι πολίτες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου.

Στη λίστα αυτή της ΕΕ περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και η Σερβία, καθότι η επιδημιολογική κατάσταση στις χώρες αυτές είναι παρόμοια ή καλύτερη από των χωρών της ΕΕ, όπως αναφέρει η Κομισιόν. Ωστόσο, προς το παρόν δεν περιλαμβάνεται η Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα της ένωσης ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα παραμείνει προς το παρόν εκτός των επιλογών των Ρώσων στο εξωτερικό.

Οι παράγοντες που συντείνουν σε αυτό είναι αφενός η αδιευκρίνιστη ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σύνορα της Ρωσίας, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί την 1η Ιουλίου και η οποία θα σήμαινε ότι ανοίγουν τα ταξίδια για αμφότερες πλευρές, και αφετέρου ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία και η απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να δεχθούν επισκέπτες με αυτή τη συνθήκη. Συνεπώς, μέχρι και τον Ιούλιο, οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ελλάδα, που αποτελούν σημαντικούς προορισμούς διακοπών τους στην ΕΕ.

Για την άρση των απαγορεύσεων στην ΕΕ προς τρίτες χώρες, λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η κατάσταση του συστήματος υγείας, η δυνατότητα εφαρμογής μέτρων για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και η αρχή της ανταποδοτικότητας στα ταξίδια.

Όπως τόνισε η Επίτροπος Εσωτερικών, Ilva Johansson, εάν ανοίξουμε τα ταξίδια στην ΕΕ από κάποια τρίτη χώρα, περιμένουμε ότι η χώρα αυτή θα ανοίξει τα ταξίδια και από την ΕΕ προς αυτήν.

Η Κομισιόν εισηγείται τη συχνή αναθεώρηση της λίστας χωρών, η οποία θα διαμορφώνεται από τα κράτη-μέλη.

Πηγή: madata.gr