Κοινωνικό μέρισμα 2020: Οι δικαιούχοι μέχρι στιγμής, ποιοι κόβονται από τις αιτήσεις

0
45

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκαθαρίζει το τοπίο με το κοινωνικό μέρισμα 2020, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ποιοι αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι και ποιοι κόβονται από τις αιτήσεις.

Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να καθορίσει το οικονομικό επιτελείο τα κριτήρια, προκειμένου οι αιτήσεις των δικαιούχων και η καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος για το 2020 να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο.

Αυτή τη στιγμή όλα είναι μόνο σενάρια και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2020. Το αν θα γίνουν αιτήσεις θα εξαρτηθεί από την επιλογή των ομάδων που θα αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα πληρωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη γραμμή για να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα είναι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ). Ειδικότερα πρόκειται για πάνω από 240.000 νοικοκυριά. Τον Οκτώβριο έλαβαν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 241.964 νοικοκυριά και συνολικά καλύφθηκαν 457.269 άτομα – ωφελούμενοι.

Στην ίδια δεξαμενή των δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ανήκουν και χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι, που επειδή είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες ανεργίας πριν τον Μάρτιο του 2020 δεν συμπεριλαμβάνονται στην νέα έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για περίπου 400.000 μακροχρόνια άνεργους που είναι προς το παρόν εκτός έκτακτων ενισχύσεων και δια μέσου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των φετινών Χριστουγέννων.

Αν γίνουν αιτήσεις, για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων, θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα στη διεύθυνση https://www.koinonikomerisma.gr η οποία έχει την ένδειξη «Κοινωνικό Μέρισμα 2020».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαιούχοι του νέου κοινωνικού μερίσματος θα είναι οι ακόλουθες κατηγορίες πολιτών:

Όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πρόκειται για περίπου 275.000 νοικοκυριά που σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 1.000.000 άτομα.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.

Οι απολυμένοι στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο και μετά.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Ποιοι κόβονται από το μέρισμα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι υπάλληλοι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλην των νοσοκομείων.

Οι συνταξιούχοι. Ίσως ληφθεί κάποια μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ότι αφορά στο κοινωνικό μέρισμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ και ερωτώμενος για την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι κατηγορίες οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν, θα αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποιας άλλης μορφής στήριξης λόγω της πανδημίας.

Ερωτώμενος σχετικά, απέκλεισε περιπτώσεις όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν έχουν απώλειες εισοδήματος εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Σχετικά με τους μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι αποτελούν μία κατηγορία ευάλωτων νοικοκυριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μία από τις κατηγορίες που θα λάβουν αυτή την έκτακτη ενίσχυση.

https://www.ieidiseis.gr

Πηγή: madata.gr