Κομισιόν: Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο του κορονοϊού

0
35

Επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, σε μορφή εγγυήσεων, προσφέρει η Κομισιόν προκειμένου όλος ο κόσμος να έχει ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα δώσει το ποσό αυτό για την υποστήριξη του μηχανισμού COVAX και των στόχων του.  

Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο. 

Οι λεπτομερείς όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της Ε.Ε. θα καθοριστούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες. Η «Ομάδα Ευρώπη» είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους της στο πλαίσιο του COVAX, με στόχο την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες. 

«Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ στον COVAX, με στόχο τη συνεργασία για την αγορά μελλοντικών εμβολίων προς όφελος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε, μαζί, αυτόν τον ιό», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε την παγκόσμια πανδημία. Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορονοϊό και της εκστρατείας “Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας”. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι πλέον ταλαντούχοι ερευνητές καθώς και οργανισμοί συνενώνουν τις προσπάθειές τους για να παράσχουν εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες προς το καθολικό κοινό καλό», πρόσθεσε. 

«Μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και σήμερα αποδεικνύουμε ότι η “Ομάδα Ευρώπη” —η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ε.Ε.— είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Πηγή: madata.gr