Κομισιόν: Να διαλευκανθούν οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

0
12

Την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ζητεί η Κομισιόν. «Είδαμε το δημοσίευμα του Der Spiegel και αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά. Η Κομισιόν ανησυχεί βαθύτατα για τις αναφορές για push-backs ή άλλες μορφές μη συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων διασφαλίσεων για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του δικαιώματος πρόσβασης στο άσυλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανταλμπερτ Γιανς.

Ο ίδιος τόνισε ότι η αρμόδια Επίτροπος Γιόχανσον ήρθε σε επαφή με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, Φαμπρίτσε Λέτζερι, και ο τελευταίος ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές, σχετικά με περιστατικά στη θάλασσα και οι ελληνικές Αρχές ξεκίνησαν εσωτερική έρευνα.

«Η Επίτροπος έθεσε επίσης το ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων σ τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλο στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές και από την Frontex να διερευνήσουν ενδελεχώς τέτοιες εκθέσεις και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της Ε.Ε. Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές Αρχές και τον Frontex σε σχέση με την κατάλληλη παρακολούθηση», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: madata.gr