Κομισιόν: Πώς οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό φυσικό αέριο

0
50

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, σε ένα νέο πλαίσιο κανονισμών, που ήρθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε στις χώρες-μέλη τον Απρίλιο ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, αλλά μόνο εάν τηρούν ορισμένες προϋποθέσεις, αφού η Ρωσία ζήτησε από ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο σε ρούβλια, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν τις προμήθειές τους.

Στις ενημερωμένες οδηγίες, που κοινοποιήθηκαν στις χώρες της Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή και ήρθαν στην κατοχή του Reuters, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο – αρκεί να το κάνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υφιστάμενα συμβόλαιά τους και να δηλώσουν ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε όταν πληρωθεί με το νόμισμα αυτό.

Σχεδόν όλες οι συμβάσεις προμήθειας που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με τον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον Απρίλιο επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια. Αρκετές κυβερνήσεις της Ε.Ε. και μεγάλοι εισαγωγείς έχουν ζητήσει μεγαλύτερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες σχετικά με το εάν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο, το οποίο θερμαίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε η νέα οδηγία.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά στην πληρωμή», επισημαίνεται.

Μία εταιρεία, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει ευρώ ή δολάρια, θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Το διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προβλέπει ότι μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Reuters για σχόλιο επί του θέματος.

Πηγή: Reuters

Πηγή: madata.gr