Κοντά στα 1100 τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα – Αγωνία για τις μεταλλάξεις

0
40

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν και σήμερα τα 1000, τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Συγκεκριμένα, οι νέες μολύνσεις που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ το απόγευμα, αναμένεται να είναι κοντά στις 1100 ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων προκαλεί ανησυχία, αν αναλογιστεί κάνει ότι το σαββατοκύριακο και ειδικότερα την Κυριακή, τα τεστ που γίνονται είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τις καθημερινές. Αγωνία προκαλούν και οι μεταλλάξεις που σαρώνουν τη χώρα και ειδικότερα την Αττική, στην οποία δοκιμάζεται σκληρά το ΕΣΥ.

Συνεπώς, καλύτερη εικόνα για το επιδημιολογικό φορτίο αναμένεται να έχουν οι ειδικοί την Τρίτη. Υπενθυμίζουμε πως την Κυριακή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1142 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και 53 νέους θανάτους ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανερχόταν σε 466.

Εξαδάκτυλος: Δεν θα είναι εύκολη εβδομάδα – Οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν

Την εκτίμηση ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη και την ανησυχία για επικράτηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στο OPEN ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε χαρακτηριστικά: “η πραγματικότητα είναι ότι η εικόνα έχει αλλάξει. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι και αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι μία εύκολη εβδομάδα και αυτοί οι σκληροί -τώρα πια- αριθμοί θα αρχίσουν να επηρεάζονται”.

Αναφερόμενος στις δύο τελευταίες μεταλλάξεις, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, και στο ερώτημα εάν τα εμβόλια τις καλύπτουν, απάντησε: “είναι δεδομένο ότι οι μεταλλάξεις θα κυριαρχήσουν. Με αυτές θα έρθουμε αντιμέτωποι, τώρα και στο μέλλον. Με τις μεταλλάξεις, οι οποίες μεταδίδονται πιο γρήγορα”.

Όσον αφορά στο εμβόλιο, φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της μίας εκ των δύο νέων μεταλλάξεων, εν συγκρίσει με τα άλλα στελέχη του ιού, δηλαδή, κατά 50%, δήλωσε. “Αυτό αντιρροπείται είτε με καινούργιο εμβόλιο είτε με ταχύ εμβολιασμό και μικρή διασπορά της νόσου στο ενδιάμεσο”, επεσήμανε.

Πηγή: madata.gr