Κοντονής: Ποτέ δεν ψήφισα την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

0
52

Σφορδή επίθεση στους επικριτές του και σε όσους εκ των ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είχε ψηφίσει την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 εξαπέλυσε σήμερα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης  Σταύρος Κοντονής. Ο τέως βουλευτής αναφέρεται στη νέα ψευδολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρουσιάζουν ότι,δήθεν σήμερα τοποθετείται αρνητικά στις αλλαγές που έγιναν το 2019 στον ΠΚ, ενώ τότε τις είχε υπερψηφίσει και τονίζει ότι όχι μόνο στην ομιλία που είχε κάνει στην Βουλή είχε κάνει γνωστή τη διαφωνία του χωρίς περιστροφές αλλά και ότι είχε προτείνει,να αναβληθεί η έναρξη ισχύος του νέου κώδικα, με σκοπό να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι αναγκαίες διορθώσεις

Ο κ. Κοντονής αναφέρεται και στο τυπικό της διαδικασίας υπενθυμίζοντας ότι δεν είχε διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και ως εκ τούτου  δεν μπορεί να λέγεται ότι ψήφισε ο ίδιος προσωπικά τις τροποποιήσεις αυτές. 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή Σταύρου Κοντονή που αναφέρει:

«Αναγκάζομαι να επανέλθω σήμερα για το ζήτημα της ψήφισης του ΠΚ γιατί αυτή την εβδομάδα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα ψευδολογία.

Αμέσως μετά την διαγραφή μου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις τους με εγκαλούσαν, ότι δήθεν τοποθετούμαι σήμερα αρνητικά για το νέο Ποινικό Κώδικα, ενώ τον είχα υπερψηφίσει κατά την συνεδρίαση της Βουλής.

Η επιχειρηματολογία αυτή έπεσε στο κενό, όχι μόνο γιατί με την ομιλία μου χωρίς περιστροφές πρότεινα να αναβληθεί η έναρξη ισχύος του νέου κώδικα, με σκοπό να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι αναγκαίες διορθώσεις, αλλά κυρίως γιατί μετά το πέρας της συζήτησης δεν πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, έτσι ώστε να εκφράσει ο κάθε βουλευτής την προσωπική του θέση.

Ως εκ θαύματος από χθες συγκεκριμένη ιστοσελίδα (www.tvxs.gr) η οποία μου ζήτησε να εκθέσω σε ερωτήσεις που μου υπέβαλε τις απόψεις μου, ισχυρίζεται ότι δήλωσα πως καταψήφισα το νέο ποινικό κώδικα.

Δεν ξέρω τι άλλο θα σκαρφιστούν ορισμένοι, για να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι όμως πώς έχουν το θράσος να προβάλλουν παρόμοιες απόψεις και άθλιους χαρακτηρισμούς εις βάρος μου, όταν οι πάντες γνωρίζουν και ο ίδιος το ανέφερα, πως δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, για να πάρω προσωπική θέση;

Προς απόδειξη των λεγόμενων μου παραθέτω ακριβώς την ερώτηση και την απάντηση.

“Είναι γεγονός ότι είχες διατυπώσει επιφυλάξεις για την εισαγωγή προς ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Γιατί τελικώς τον υπερψήφισες; Μήπως θα έπρεπε να είχες κινηθεί διαφορετικά;

-Όχι μόνο δεν είχα υπερψηφίσει το νέο Ποινικό Κώδικα, αλλά με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις μου είχα επισημάνει, ότι πτυχές αυτού του νομοθετήματος εκθέτουν την κυβέρνηση. Μάλιστα ως έσχατο σημείο υποχώρησης, είχα ζητήσει στη συνεδρίαση της Βουλής, ακόμη και αν υπερψηφιστεί, η ισχύς του να μετατεθεί μερικούς μήνες, για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Ούτε σ’ αυτό εισακούστηκα, με τα γνωστά δικαστικά αποτελέσματα σε εκκρεμείς δικές δωροδοκίας. Επαναλαμβάνω την σαφή διαφοροποίηση μου στη Βουλή, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε ονομαστική ψηφοφορία. Πώς σήμερα λοιπόν ανερυθρίαστα ισχυρίζονται ακόμη και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπερψήφισα το νέο ποινικό κώδικα;”

Ελπίζω να σταματήσει εδώ η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, άλλα να λέω και για τα αντίθετα να εγκαλούμαι. Εκτός και αν πρέπει να αντιμετωπίσω διαφορετικά τις συκοφαντίες και τα ψέματα εις βάρος μου».

Τι δήλωνε ο κ. Κοντονής το 2019: 

Η συνεδρίαση κύρωσης των Κωδίκων διεξήχθη στη Βουλή την Πέμπτη 6 Ιουνίου με τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης να έχει αποχωρήσει διαμαρτυρόμενη για την κύρωση λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής. Η αλήθεια είναι ότι με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Κοντονής διαφώνησε με την έναρξη ισχύος των διατάξεων και ειδικά μεσούντος του δικαστικού έτους ζητώντας να μεταφερθεί η έναρξη ισχύος από την 1η Ιουλίου είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Ιανουάριο. Η κύρωση επίσης δεν έγινε με ονομαστική ψηφοφορία ώστε κάθε βουλευτής να έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι κλείνοντας την ομιλία του και όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Βουλής ο κ. Κοντονής είχε προτρέψει τους συναδέλφους του να υπερψηφίσουν τους κώδικες. 

Πηγή: madata.gr