Κόντρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και τα μέτρα για κορονοϊό (vid)

0
67

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας για απουσία σχεδίου αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την οικονομική στασιμότητα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, έκανε ο Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.

Ξεκινώντας από ένα θέμα της καθημερινότητας, τις αστικές συγκοινωνίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε την «τιτάνια προσπάθεια» που καταβάλουν, όπως είπε, οι εργαζόμενοι σε αυτές, «για να διορθώσουν τις βλάβες στα λεωφορεία και να ανταπεξέλθουν με πενιχρά μέσα στη “νέα κανονικότητα” στο χώρο των συγκοινωνιών».

Στη συνέχεια, με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, ο Π. Χρηστίδης έκανε λόγο για «μια επαναλαμβανόμενη κακοφωνία», για το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση, όταν τα πράγματα πάνε καλά «να πιστώνεται πλήρως το γεγονός» και όταν εμφανίζονται προβλήματα «να ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στους πολίτες». Ενώ επικαλούμενος το προηγούμενο διάστημα, υποστήριξε πως υπήρξαν υπουργοί και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης τα οποία «έδωσαν το λάθος παράδειγμα με τις πράξεις, και κυρίως τις παραλείψεις τους όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων προστασίας για τον κορονοϊό».

Εξάλλου, «δεν είμαστε το αποτέλεσμα των περιστάσεών μας. Είμαστε το αποτέλεσμα των αποφάσεών μας και της ευθύνης μας. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για τις πράξεις μας. Γι’ αυτό πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να δούμε πως θα προστατεύσουμε τους πολίτες -και αυτό θέλει σχέδιο», σημείωσε εμφατικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για να εστιάσει στη συνέχεια στις ανακοινώσεις που έγιναν μία ημέρα πριν.

«Ακούσαμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει, τα κρούσματα διαρκώς μεγαλώνουν. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συμβάλουμε στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό. Το κάναμε και στο πρώτο κύμα, θα είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί και τώρα. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες, λύσεις και δύσκολες αποφάσεις, και προπαντός λιγότερη επικοινωνία».

Για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ο Π. Χρηστίδης μίλησε καταρχάς για θεωρητικές ασκήσεις επιφυλασσόμενος για το σχέδιο που θα εκπονήσει η επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η διαρκής συνομιλία μας όμως με φορείς, επιμελητήρια και ανθρώπους της αγοράς, φέρνει άσχημα μαντάτα για την πραγματική οικονομία της χώρας και τι μας περιμένει αυτό τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τα χρώματα με τα οποία μας περιγράφουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που βιώνουν καθημερινά, είναι πολύ πιο μελανά από αυτά που ίσως βάζουμε και εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης στο τραπέζι», αντέτεινε και εξειδίκευσε:

«Η ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που το έχουν άμεση ανάγκη, τα κόκκινα δάνεια μεγαλώνουν, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησε, η προστασία της πρώτης κατοικίας επίσης σταμάτησε, επομένως εδώ υπάρχουν σωρευμένα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την κατάλληλη έμφαση».

Ακολούθησε η κριτική του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα των αναδρομικών: «Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν από μια εβδομάδα υποσχέθηκαν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστροφή των αναδρομικών τους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, βλέπουμε να παίρνουν αναδρομικά κάτω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, άρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ», υποστήριξε επ’ αυτού και ζήτησε: «Είναι καιρός πια να σταματήσει ο εμπαιγμός με τους συνταξιούχους, να δοθούν άμεσα τα χρήματα που έχουν πάρει από δικαστικές αποφάσεις και να είναι σαφής η κυβέρνηση για το αν και ποιοι πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στα νέα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ο κ. Καραγκούνης υποστήριξε πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η χαλάρωση στα μέτρα, γιατί έτσι «θα χάσουμε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής». Η χρονική στιγμή που διανύουμε είναι κρίσιμη, γιατί τώρα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να ακούμε τους ειδικούς. «Οι οδηγίες δεν είναι της κυβέρνησης, αλλά των ειδικών», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως αν και οι ειδικοί έχουν τον πρώτο λόγο, η κυβέρνηση είναι γεμάτη αντιφάσεις με αποτέλεσμα η χαλάρωση να μην είναι ένα τυχαίο γεγονός, αλλά απόρροια κυβερνητικών επιλογών.

«Πρόκειται για ένα αλαλούμ και συνεχιζόμενες αντιφάσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΜ και την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων να καλύψουν ελλείψεις, ο κ. Χρηστίδης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίρνει τα εύσημα όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες».

Ως ΚΙΝΑΛ, θα συμβάλλουν στην προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό, ωστόσο, όπως είπε, χρειάζονται καθαρές κουβέντες και περισσότερη ουσία.

Για την αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Χρηστίδης φάνηκε ελαφρώς απαισιόδοξος υποστηρίζοντας πως χρειάζεται ένα σχέδιο από την επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων, καθώς μέχρι στιγμής ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες δε χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και η προστασία της πρώτης κατοικίας σταμάτησε.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχαρόπουλος, τόνισε πως πρόκειται για μια κυβερνητική και τεχνοκρατική επιτροπή και διαβεβαίωσε πως από Σεπτέμβρη η ανεργία θα εκτιναχθεί και θα έχουμε λουκέτα.

Ο κ. Καραγκούνης ανέδειξε πολλάκις το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και πως ο ανασχηματισμό δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με διορθωτικές κινήσεις ειδικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση των χρημάτων.

Προτεραιότητα για την αξιοποίηση των χρημάτων έχουν οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι υποδομές, η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιακή πολιτική. Όλα αυτά θα συνεισφέρουν σημαντικά στον οικονομικό μετασχηματισμό που πρέπει να γίνει στη χώρα.

Απαντώντας ο κ. Χρηστίδης, αναφέρθηκε στην απόφαση για τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την οποία λιγότεροι από αυτούς που αρχικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση θα πάρουν τα αναδρομικά και τόνισε πως αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ. «Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πράγματα που δεν υλοποιεί», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός προς τους συνταξιούχους».

https://www.dikaiologitika.gr

Πηγή: madata.gr