Κορονοϊός: 87 νεκροί σε μία ημέρα στη Βρετανία

0
114

Τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ημερήσια αύξηση θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο, με 87 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού.

Μια άνοδος 26% από την προηγούμενη ημέρα, που ανέβασε σε 422 το σύνολο όσων έχουν υποκύψει στην ασθένεια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid-19 αυξήθηκε ραγδαία, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει καθολική καραντίνα στη χώρα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 8.077, (αύξηση 21%) ενώ τη Δευτέρα ήταν 6.650.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απαγόρευση μετακινήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του κορονοϊού.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός πρωθυπουργός απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους, κάνοντας λόγο για “τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και δεκαετίες”.

“Σε όλο τον κόσμο παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του αόρατου δολοφόνου. Και έτσι απόψε θέλω να σας ενημερώσω για τα τελευταία βήματα που παίρνουμε προκειμένου να πολεμήσουμε την ασθένεια και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε” είπε ο Μπόρις Τζόνσον για την πανδημία του κορωνοϊού.

“Μείνετε σπίτι” προέτρεψε ο Μπόρις Τζόνσον τους Βρετανούς. “Ήρθε η ώρα και για εμάς να κάνουμε περισσότερα. Από απόψε, πρέπει να δώσω στους Βρετανούς πολίτες μια πολύ απλή εντολή – πρέπει να μείνετε σπίτι. Γι’ αυτό το κρίσιμο είναι να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας”.

Έτσι, ο Τζόνσον ανακοίνωσε πως οι μετακινήσεις περιορίζονται στα πολύ βασικά, δηλαδή έξοδο για προμήθεια βασικών αγαθών, κάποια εξάσκηση (μία) την ημέρα, όπως τρέξιμο ή ποδήλατο μόνοι ή με μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, θα επιτρέπεται η έξοδος για ιατρικούς λόγους ή προκειμένου να παρέχει κανείς βοήθεια σε άτομα που το έχουν ανάγκη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η μετακίνηση από και προς τη δουλειά θα επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η τηλεργασία. “Οι παραπάνω είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι. Δεν πρέπει να συναντιέστε με φίλους. Αν οι φίλοι σας το ζητήσουν, πρέπει να αρνηθείτε” είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Αναλυτικά οι εξαιρέσεις όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας:

1. Ψώνια.

2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα.

3. Ιατρικές επισκέψεις.

4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού.

6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Επιπλέον, στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τζόνσον περιλαμβάνεται και η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων.

Κατά την ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφυγή κατάρρευσης του βρετανικού συστήματος Υγείας, το οποίο -όπως τόνισε- είναι σημαντικό να κρατηθεί όρθιο. Σε εκείνο το σημείο, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που, παρά το προηγμένο σύστημα υγείας, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία.

“Ζητάμε από τον κόσμο να μείνει σπίτι. Η κατάσταση είναι κρίσιμη” τόνισε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται πως κάνει στροφή 180 μοιρών από την αρχική αντιμετώπιση ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή: madata.gr