Κορονοϊός: Ακόμα ένα παιδί διασωληνωμένο σε ΜΕΘ στο Αγλαΐα Κυριακού

0
59

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά, τόσο φαίνεται ότι αυξάνονται και οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία αλλά και η επαγρύπνηση των ειδικών για τις επιπλοκές του κορονοϊού στους ανήλικους.

Και ένας 9χρονος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού εκτός από το βρέφος των 20 ημερών.

H δική του νόσηση με COVID-19 προκάλεσε στη συνέχεια μια πολυφλεγμονώδη αντίδραση όπως αυτή εμφανίζεται στο σύνδρομο MIS-C. Ο 9χρονος παίρνει μάλιστα τετραπλή αγωγή για να υποστηριχθεί η καρδιά του.

Το σύνδρομο MIS-C εκδηλώνεται με επίμονο πυρετό, συστηματική φλεγμονή και πολυοργανική συμμετοχή με σοβαρά γαστρεντερικά συμπτώματα, καρδιογενές σοκ, υπόταση, και συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Όσον αφορά το βρέφος, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σταθερή. Πρόκειται για το νεαρότερο άτομο που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη χώρα μας.

To βρέφος υπέστη σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, ως επιπλοκή της νόσου Covid 19, λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι νόσησε από επαφή με μολυσμένο μέλος του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, όσο αυξάνονται τα περιστατικά COVID-19 σε παιδιά τόσο θα περιπλέκονται και οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην κοινότητα των παιδιών. Όπως αναφέρουν, ήδη στη Βρετανία επειδή παρατηρούν στενά τα παιδιά και τις μεταλλάξεις, αλλά και τι συμβαίνει όταν αυτά νοσούν, ένα ποσοστό των παιδιών που νοσεί εκεί εμφανίζει επιπλοκές, γεγονός που σύμφωνα με τους ίδιους άρχισε να εμφανίζεται και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον τελευταίο ένα μήνα έχει γίνει εμφανές ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά στη χώρα μας, με παράλληλη, μικρή για την ώρα, αύξηση των εισαγωγών τους στα νοσοκομεία. Μια 16χρονη με υποκείμενο νόσημα έχασε τη ζωή της, ένας 9χρονος βγήκε νικητής από τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, ενώ πολλά κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, στον Γαλατά αλλά και στη Θάσο, εκεί όπου μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 25 παιδιά είχαν βρεθεί θετικά στον κορονοϊό, τα 6 από αυτά φορείς της βρετανικής μετάλλαξης.

Όπως μάλιστα σημείωνε προ ημερών στο newsit.gr, ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στο πρώτο κύμα της πανδημίας σε 350 δείγματα παιδιών που έλαβε το νοσοκομείο μόνο 1 ήταν θετικό. Στο δεύτερο κύμα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα σε 400 δείγματα οι γιατροί είδαν 30 θετικά. Από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά, το νοσοκομείο προχώρησε σε 12 με 14 εισαγωγές στις COVID-19 κλινικές (απλής νοσηλείας).

iatropedia

Πηγή: madata.gr