Κορονοϊός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικού lockdown στις ΗΠΑ

0
43

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει εμβολιασμός «σε μερικές εβδομάδες», αλλά εξέφρασε για ακόμη μια φορά την σθεναρή αντίθεσή του στην επιβολή μέτρων όπως αυτά που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 246.000 και υπάρχουν σκέψεις να κλείσει η χώρα και η πρόβλεψη για την αύξηση των θυμάτων μέχρι τον Μάρτιο του 2021 είναι τρομακτική καθώς οι ειδικοί αναμένουν να έχουν καταλήξει από τη φονική πανδημία πάνω από 400.000 άνθρωποι…

Οι ΗΠΑ, η χώρα η οποία έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού σε απόλυτους αριθμούς, αντιμετωπίζει νέα έξαρσή της: κατέγραψε ένα εκατομμύριο κρούσματα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Το όριο των 10 εκατομμυρίων μολύνσεων είχε ξεπεραστεί την 9η Νοεμβρίου, δηλαδή έξι ημέρες προτού να ξεπεράσουν τα 11 εκατομμύρια.

Στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, θα επιβληθούν εκ νέου περιοριστικού μέτρα από σήμερα, ενώ στη Νέα Υόρκη οι αρχές επέβαλαν νέα μέτρα σε μπαρ και εστιατόρια. Τα σχολεία παραμένουν πάντως προς το παρόν ανοικτά.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε την Παρασκευή ότι θα αρχίσει εμβολιασμός «σε μερικές εβδομάδες», αλλά εξέφρασε για ακόμη μια φορά την σθεναρή αντίθεσή του στην επιβολή μέτρων όπως αυτά που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο αγώνας εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού περιπλέκεται εξαιτίας της άρνησης του Ρεπουμπλικάνου να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και να δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, κάτι που του στερεί ομοσπονδιακά κεφάλαια και πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες.

Οι Δημοκρατικοί τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή ίσως έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα του εκλεγμένου προέδρου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που εγείρει η πανδημία του νέου κορονοϊού όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και η ομάδα του δεν έχουν λάβει ακόμη επισήμως έγκριση να συμβουλεύονται καν τον επικεφαλής ανοσολόγο του Λευκού Οίκου, τον Δρ. Αντονι Φάουτσι.

«Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα» τα πράγματα αν είχαν υπάρξει ήδη επαφές, δήλωσε ο Φάουτσι χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προειδοποιώντας ότι η COVID-19 μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς ακόμη ως την 20ή Ιανουαρίου.

Πηγή: madata.gr