Κορονοϊός: Μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση – Τι θα ισχύσει τις Απόκριες, τι θα γίνει με τις μάσκες

0
34

Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε αποκλιμάκωση,  δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δίνοντας  το σύνθημα για επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, ενώ σημείωσε πως , τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε μερική άρση των περιορισμών, ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως, όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «η πανδημία, όσο βρίσκεται υπό έλεγχο, μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα».

Προσέθεσε ότι είναι εμφανές πως μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι «είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να μιλήσει για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς, γιατί «έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε».

Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. «Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση», τόνισε.

 Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού «υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό».

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. «Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς». Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Θεμιστοκλέους: Θα πάμε σε ένα καλοκαίρι πολύ κοντά στην κανονικότητα

Πηγή: madata.gr

Προηγούμενο άρθρο;
Επόμενο άρθρο;