Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Κανονικά Super League, Basket League και ευρωπαϊκοί αγώνες

0
57

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα νέα μέτρα που ισχύουν μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν μέτρα που επηρεάζουν και τον τομέα του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και τους ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων θα συνεχιστούν κανονικά ανεξάρτητα αν μια ομάδα έχει έδρα στο επίπεδο Α ή στο επίπεδο Β.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο επίπεδο Α στον αθλητισμό επιτρέπονται προπονήσεις και δραστηριότητες χωρίς θεατές. Στο επίπεδο Β, όμως, αναστέλλεται κάθε αθλητική δραστηριότητα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μέσα σε αυτές, είναι οι αγώνες της Super League και της Basket League με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα. Όπως είχαμε εξηγήσει, η εισήγηση αυτή είχε γίνει με τη λογική ότι οι ομάδες κάνουν διαρκώς τεστ για να τηρούν τα πρωτόκολλα, συνεπώς υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια ελέγχου της κατάστασης.

Παράλληλα, δίνεται «πράσινο» φως στις ελληνικές ομάδες να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις (Champions League, Europa League στο ποδόσφαιρο, Euroleague, EuroCup, Basketball Champions League στο μπάσκετ), τηρώντας επίσης τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί με τις διεθνείς ομοσπονδίες FIFA και FIBA, όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει πως για τον επόμενο μήνα, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα σε όλα τα σπορ στην Ελλάδα σταματάνε και αναμένουν νέα ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης. Ο επαγγελματικός αθλητισμός συνεχίζει, τηρώντας προφανώς όλα τα αυστηρά πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί.

Τα μέτρα για τον αθλητισμό


Τι ισχύει αναλυτικά ανά επίπεδο

Στο επίπεδο Α, συνεχίζονται κανονικά

    προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
    Μειώνεται στο 75% ο μέγιστος αριθμός των αθλούμενων ανά εγκατάστασης ενώ πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες που υπάρχουν για προπονήσεις και αγώνες.

Στο επίπεδο Β τώρα, αυτό του Αυξημένου Κινδύνου δηλαδή, υπάρχει αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας.

Η ατομική άσκηση επιτρέπεται μόνο σε εξωτερικούς, δημόσιους, χώρους και χωρίς την παρουσία προπονητή.

Η ατομική άθληση επιτρέπεται σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, για αθλήματα όπως:

    Τένις
    Σκοποβολή
    Τοξοβολία
    Ιστιοπλοΐα (μονομελές πλήρωμα)
    Κωπηλασία (μονομελές πλήρωμα)
    Κανόε καγιάκ (μονομελές πλήρωμα)
    Θαλάσσιο σκι
    Στίβος
    Κολύμβηση (ανοικτή θάλασσα όχι κολυμβητήριο)
    Ποδηλασία
    Γκολφ
    Ιππασία
    Μηχανοκίνητος αθλητισμός

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League), σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA και της FIBA.

Πηγή: madata.gr