Κορονοϊός: Δραματική εκτίμηση S&P Global – Παγκόσμια ύφεση, αύξηση χρεοκοπιών

0
58

Η ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσαν τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση φέτος και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των χρεοκοπιών επιχειρήσεων να ξεπεράσει το 10% τους επόμενους 12 μήνες, όπως προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης S&P Global.

«Η ξαφνική οικονομική παύση που προκλήθηκε από τα μέτρα περιουρισμού της COVID-19 θα οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση φέτος», ανέφερε ο οίκος σε νέα έκθεσή του. Η μείωση της ρευστότητας και οι πολύ πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες καθώς και το ταυτόχρονο σοκ στις τιμές πετρελαίου θα πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα, πρόσθεσε.

«Αυτοί οι παράγοντες πιθανόν θα οδηγήσουν σε αύξηση των χρεοκοπιών, με το ποσοστό χρεοκοπιών στις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πιθανόν να ξεπεράσει το 10% και να καταγράψει υψηλό μονοψήφιο αριθμό στην Ευρώπη τους επόμενους 12 μήνες».

Morgan Stanley: «Βασικό σενάριο» η παγκόσμια ύφεση

Σε έκθεση προς τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας η ομάδα των οικονομολόγων της Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας να κυμανθεί σε επίπεδα της τάξης του 0,9%, που μπορούν να θεωρηθούν «υφεσιακά», είναι χειρότερα από την ύφεση του 2001, αλλά καλύτερα από το 0,5% του 2009.

«Αν και τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα παράσχουν ένα δίχτυ προστασίας στην οικονομία, η ζημιά τόσο από τις επιπτώσεις της COVID-10 [που προκαλεί ο κορωνοϊός] όσο και από τις πιο σφικτές οικονομικές συνθήκες θα αποτελέσουν ένα μεγάλο σοκ για την παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν ότι τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά θα υποστεί η Κίνα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 -με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 5%0, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος στο δεύτερο, με την ευρωζώνη να υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες με συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 5% σε ετήσια βάση.

Τονίζουν δε ότι οι προοπτικές μπορεί να είναι ακόμη χειρότερες σε περίπτωση που οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στις οικοονομίες κρατήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αν «παγώσουν» οι χρηματαγορές, ειδικά η χρηματοπιστωτική. Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει και στο τρίτο τρίμηνο να επηρεάζει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, η ύφεση μπορεί να είναι βαθύτερη, επισημαίνουν.

Πηγή: madata.gr