Κορονοϊός: Εγκρίθηκε το γιγαντιαίο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας

0
56

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, με τις ψήφους των 96 μελών της που ήταν παρόντα, το «ιστορικό» σχέδιο που προβλέπει να δαπανηθούν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης στον πλανήτη, και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα.

Στην -ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς- Βουλή των Αντιπροσώπων το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Στένι Χόιερ, ο δεύτερος τη τάξει των Δημοκρατικών στο σώμα αυτό.

Το κείμενο, που υποστηρίζεται θερμά από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και αποτέλεσε τον καρπό διαπραγμάτευσης του Λευκού Οίκου με γερουσιαστές που διήρκεσε αρκετές ημέρες, αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει ήδη αρκετά σοβαρά προβλήματα από την επιδημία του κορωνοϊού, καθώς έχουν κλείσει σχολεία και επιχειρήσεις, σημειώνονται μαζικές απολύσεις ενώ αρρωσταίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο, που είναι πρωτοφανές ως προς το μέγεθος και το εύρος του, έχει ως στόχο να προκαλέσει «παλίρροια» ρευστότητας στις ΗΠΑ.

Πολλοί Αμερικανοί θα λάβουν βοηθήματα 1.200 δολαρίων ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένα πρόγραμμα δανεισμού 367 δισεκατομμυρίων για μικρές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα, «στήνεται» και ένα ταμείο 500 δισ. για μεγάλες επιχειρήσεις, πόλεις και πολιτείες.

Μάλιστα, υπάρχει και μέριμνα για τη διεύρυνση της ασφάλισης των ανέργων, ταμείο 150 δισ. δολαρίων για την ενεργοποίηση της οικονομίας των πολιτειών αλλά και κεφάλαιο 130 δισ. για νοσοκομεία.

Πηγή: madata.gr