Κορονοϊός – Εμβόλιο: Συμφωνία με την Κομισιόν και την παράδοση 400 εκατ. δόσεων στο τέλος του 2020

0
73

Η AstraZeneca ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια έως 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου AZD1222 για τον κορονοϊό. Ορίζοντας παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020 σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, μόλις ολοκληρωθεί και η τελική φάση δοκιμών με επιτυχία. Όπως ανάφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες, μόλις το εμβόλιο πάρει έγκριση υπάρχει πλάνο με τις δόσεις εμβολίου που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα.

Αυτή η νέα συμφωνία θα δώσει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρόσβαση στο εμβόλιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης επιτρέπει στην ΕΕ και τα κράτη – μέλη να κατευθύνουν δόσεις του εμβολίου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Pascal Soriot, Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca στις δηλώσεις ανέφερε ότι “Αυτή η πρώτη συμφωνία με την ΕΕ θα επιβεβαιώσει ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο μόλις λάβει την έγκριση. Με την παραγωγή στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο ταχύτατα και σε ευρεία βάση, με ορίζοντα παράδοσης των πρώτων δόσεων τα τέλη του 2020. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΕ για ειδικά την επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου για την άμεση δράση για να βεβαιώσουν ότι οι Ευρωπαίοι σύντομα θα προστατευτούν με ένα εμβόλιο εναντίον του θανατηφόρου ιού”. “Τον Ιούλιο του 2020, ενδιάμεσα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη δοκιμή COV001 Φάσης Ι/ΙΙ δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet και έδειξαν ότι το AZD1222 ήταν ανεκτό και παρήγαγε ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις ενάντια στον ιό SARS-CoV-2 σε όλους τους συμμετέχοντες που αξιολογήθηκαν. Η κλινική ανάπτυξη του AZD1222 προχωρά σε παγκόσμιο επίπεδο με συνεχιζόμενες δοκιμές τελικού σταδίου Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία, μια δοκιμή Φάσης Ι/ΙΙ στη Νότια Αφρική και σχεδιαζόμενες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Ρωσία” αναφέρει η ανακοίνωση. Σχετικά με τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου τονίζεται ότι “Αποτελέσματα από τις δοκιμές τελικού σταδίου αναμένονται αργότερα εντός του έτους, ανάλογα με το ποσοστό λοιμώξεων στις κοινότητες στις οποίες διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές. Η AstraZeneca εξακολουθεί να συνεργάζεται με κυβερνήσεις, πολυμερείς οργανισμούς και εταίρους ανά τον κόσμο προκειμένου να διασφαλίσει ευρεία και ισότιμη πρόσβαση στο εμβόλιο, σε περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία. Πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τον εφοδιασμό στη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική και τη Βραζιλία υπολογίζουν την παγκόσμια δυνατότητα τροφοδοσίας περίπου στα τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου”.Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την νεοσύστατη εταιρεία του, τη Vaccitech. Χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό. Στις 14 Αυγούστου ανάλογη ανάρτηση είχε κάνει και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τη συμφωνία με την AstraZeneca για την παράδοση του εμβολίου.

«Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Πηγή: madata.gr