Κορονοϊός: Για πρώτη φορά lockdown στο Τσαντ της Κεντρικής Αφρικής

0
49

Αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, οι αρχές του μεσογειακού κράτους Τσαντ, στην Κεντρική Αφρική, επέβαλαν lockdown στην πρωτεύουσα Ντζαμένα από σήμερα, για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς επίσης και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη δύση του ηλίου ως το πρωί, όπως αναφέρει εκτελεστικό διάταγμα με την υπογραφή του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί.

Ως εδώ, η χώρα κατέγραφε μάλλον χαμηλούς σε σύγκριση με άλλα κράτη της περιοχής αριθμούς για την εξέλιξη της πανδημίας, με 2.113 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 104 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο επισήμως.

Τα κρούσματα είχαν υποχωρήσει σε μονοψήφιο αριθμό στις αρχές του Δεκεμβρίου, αλλά αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στην πρωτεύουσα, με τις αρχές να κάνουν λόγο σήμερα για 36.

Σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων REUTERS, ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι το τελευταίο διάστημα 19 ημερησίως, αριθμός που φθάνει το 68% της κορύφωσης τη 10η Μαΐου, καθώς το Τσαντ βιώνει δεύτερο κύμα.

Το διάταγμα ορίζει πως το lockdown που επιβάλλεται σήμερα πρωτοχρονιά θα διαρκέσει μία εβδομάδα κι ενδέχεται να παραταθεί. Η πόλη θα κλείσει, όπως και ο εναέριος χώρος του Τσαντ για τις επιβατικές πτήσεις — θα επιτρέπονται μόνο οι εμπορευματικές για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων.

Αναστέλλεται η λειτουργία σχολείων, πανεπιστημίων, χώρων λατρείας, μπαρ, εστιατορίων και μη απολύτως απαραίτητων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 10 προσώπων.

https://www.newsit.gr

Πηγή: madata.gr