Κορονοϊός: Οι 3 πιο κρίσιμες εβδομάδες για την πανδημία – Τι θα κρίνει τη χαλάρωση των μέτρων

0
112

Υπομονή για ακόμη τρεις ακόμη εβδομάδες συνιστούν η κυβέρνηση αλλά και η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας στους πολίτες, προκειμένου να αποφασιστεί αν αρχίσει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Τα πρώτα δείγματα μπορεί να είναι θετικά για την χώρα μας, καθώς η εξέλιξη του κορονοϊού δείχνει να είναι σταθερή χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις.

Μάλιστα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία και τις στατιστικές δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει και μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

“Τόσο το επίπεδο της θνησιμότητας, όσο και ο ρυθμός αύξησής της στη χώρα μας, φαίνονται ευνοϊκά σε σύγκριση με άλλες χώρες αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγεί σε εφησυχασμό. Δεν θέλουμε η εικόνα μας να ανατραπεί τις επόμενες ήμερες ή εβδομάδες” σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Το στοίχημα των τριών εβδομάδων

Όλα τα παραπάνω οφείλονται τόσο στις άμεσες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση όσο και την πειθαρχία που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία των πολιτών και η οποία έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο κρίσιμος μήνας καθώς σε αυτό το διάστημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο γρήγορα η χώρα μας θα αρχίσει να βγαίνει σταδιακά από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως τις επόμενες 20 ημέρες δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.

“Αν τηρήσουμε τα μέτρα όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο” δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Άρση με προσεκτικά βήματα

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα πρόκειται να αρχίζουν να σχεδιάζουν την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αμέσως μετά το Πάσχα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στην χώρα μας από την πορεία του κορονοϊού. Το βέβαιο είναι πως αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές, ώστε να μην χαθούν οι προσπάθειες που έγιναν από τους πολίτες όλο αυτό το διάστημα.

Στόχος είναι με μετρημένα βήματα να επιστρέψουν σε ρυθμούς κανονικότητας οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.

“Μένουμε στο σπίτι και ας αφήσουμε τους ειδικούς να σχεδιάσουν μία επόμενη ημέρα με σταδιακά βήματα ομαλοποίησης”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Crash test το Πάσχα

Το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας δίνεται στην περίοδο του Πάσχα και να τηρηθούν με την ίδια ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν ήδη έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα αποτρέψει ορισμένους που θα θελήσουν να ταξιδέψουν.

Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος στα διόδια, στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, στους παράδρομους, αλλά και την παλαιά εθνική οδό.

“Να αφήσουμε την φονική νόσο έξω από το σπίτι μας. Έχουμε υποχρέωση να περιφρουρήσουμε τα χωριά”, είπε χαρακτηριστικά. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα ενόψει του Πάσχα, όπως επίσης και η αυστηροποίηση των προστίμων για εκείνους που έχουν παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροποι.

Μέσα Μαΐου σχεδιάζεται να ανοίξουν τα σχολεία

Στην περίπτωση που εξελιχθούν όλα ομαλά και δεν υπάρξει ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού τότε η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ανάψει το “πράσινο φως” για την επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία στα μέσα Μαΐου. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου με το υπουργείο Παιδείας να προχωρά σε μείωση της ύλης κατά περίπου 20%.

Όσον αφορά τις απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις οι μαθητές θα κληθούν να διαγωνιστούν σε ύλη την οποία θα αποφασίσει η κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά. Τα σχολεία έκλεισαν σε όλη την χώρα στα μέσα Μαρτίου ενώ σε ορισμένες περιοχές που χτύπησε πρώτα ο κορονοϊός είχε μπει το λουκέτο νωρίτερα.

thetoc

Πηγή: madata.gr