Κορoνοϊός-ΗΠΑ: «Ανεξάρτητο κράτος» στη μάχη κατά του ιού ανακηρύχθηκε η Καλιφόρνια

0
145

Είδαν κι αποείδαν στην Καλιφόρνια ότι δεν πρόκειται να βγάλουν άκρη με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Τραμπ και αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν προκειμένου να δώσουν τη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει το ΑΕΠ της ως “ανεξάρτητο κράτος” (χρησιμοποίησε τον όρο nation-state) για να αγοράσει τα αναγκαία υλικά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κατάφερε να της παράσχει, προκειμένου να δώσει τη μάχη της με την επιδημία.

Μάλιστα, ο Νιούσομ πρόσθεσε ότι αν όλα πάνε καλά, η Καλιφόρνια θα μπορεί να εξάγει κάποια από αυτά τα υλικά σε άλλες Πολιτείες που τα έχουν ανάγκη, καθώς οι πληροφορίες θέλουν ήδη να υπάρχουν συμφωνίες για παράδοση 220 εκατομμυρίων μασκών το μήνα στην πολιτεία.

Αναλύτές του Bloomberg σημειώνουν ότι η «ανταρσία» του Νιούσομ, ο οποίος μέχρι πρότινως προσπαθούσε να καλοπιάσει τον Τραμπ, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι φόροι των κατοίκων της Καλιφόρνιας αντιστοιχούν στο 15% των ομοσπονδιακών εσόδων, ενώ η Πολιτεία αποτελεί και ένα προπύργιο των Δημοκρατικών.

Πολλοί θεωρούν ότι αν η απόφαση της Καλιφόρνια να πολεμήσει μόνη της την πανδημία και να αποκτήσει τα απαραίτητα όπλα για τη μάχη αυτή χωρίς τη βοήθεια της Ουάσινγκτον πετύχει, τότε ο Τραμπ θα δεχθεί ένα καίριο χτύπημα στην προεκλογική του εκστρατεία

Από την άλλη, μια διακοπή των σχέσεων της Καλιφόρνια με την Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει σε συνταγματικό πόλεμο, ωστόσο, η αδυναμία της κυβέρνησης Τραμπ να παράσχει στις Πολιτείες όπλα για τη μάχη με τον κορωνοϊό ίσως αποδειχθεί κρίσιμη.

topontiki

Πηγή: madata.gr