Κορονοϊός: Καλά νέα για ένα πιθανό εμβόλιο – Ο ιός δεν είναι τόσο «προστατευμένος»

0
114

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ευχάριστα νέα σχετικά με τον αγώνα δρόμου για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Covid-19

Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανακοίνωσαν ότι ο ιός δεν είναι τόσο καλά προφυλαγμένος από το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που κρίνεται ως «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό».

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Μαξ Κρίσπιν, η εξωτερική επιφάνεια του ιού είναι σκεπασμένη με γλυκάνες (μια μορφή σακχάρων), οι οποίες επιτρέπουν στον ιό να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι το στρώμα αυτό από σάκχαρα δεν είναι τόσο πυκνό όσο σε άλλους ιούς, όπως ο ΗΙV, πράγμα που σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο καλά προστατευμένος.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ιός λειτουργεί ως «serial killer» περνώντας από τον ένα ξενιστή στον άλλο, σε αντίθεση με άλλους, πιο «σκληρούς» ιούς.

Ακριβώς αυτό το λεπτότερο στρώμα γλυκάνων είναι που κάνει τους ερευνητές αισιόδοξους, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί μικρότερο εμπόδιο για το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στον ιό.

Το γεγονός αυτό κάνει τον Κρίσπιν αισιόδοξο όσον αφορά στην ταχεία ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19, αν και επισημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να είναι έτοιμο νωρίτερα από ένα χρόνο.

Πηγή: SkyNews

Πηγή: madata.gr