Κορονοϊός και αίτια θανάτου: Τι απαντά ιατροδικαστής

0
111

Στις ανυπόστατες απόψεις που διατυπώνονται στα social media για τα αίτια θανάτου λόγω κορωνοϊού απαντά ο ιατροδικαστής Α΄Τάξεως, Προϊστάμενος της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νικόλαος Γ. Καρακούκης.

Αρκετοί χρήστες των social media έσπευσαν να ισχυριστούν ότι δεν υπάρχει κανένας θάνατος από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι ο ιός αυτός που σκοτώνει τους ανθρώπους τελικά.

Τους ισχυρισμούς αυτούς διαψεύδει ο ιατροδικαστής Νικόλαος Γ. Καρακούκης, ο οποίος απαντά ότι κατά την σύνταξη πιστοποιητικού θανάτου διαλαμβάνονται η αρχική αιτία, η ενδιάμεση και η τελική αιτία θανάτου υπό την προϋπόθεση ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους αιτιωδώς.

Αναλυτικά, όσα εξηγεί σε κείμενό του στο dikastiko.gr:

Όσοι προσβάλλονται από τον ιό SARS-COV-2 και καταλήγουν, ορθώς θεωρείται ως αιτία θανάτου αυτών η νόσος Covid-19.

Και τούτο διότι κατά την σύνταξη πιστοποιητικού θανάτου διαλαμβάνονται η αρχική αιτία, η ενδιάμεση και η τελική αιτία θανάτου υπό την προϋπόθεση ότι αυτές συνδέονται μεταξύ τους αιτιωδώς.

Επί παραδείγματι στην περίπτωση που κάποιος κατέληξε μετά από προσβολή από κορονοιό και εκδήλωσε πνευμονία με υστερογενή κατάληξη σε σηψαιμία , ως αρχική αιτία θεωρείται η λοίμωξη από τον κορονοιό , ως ενδιάμεση αιτία η πνευμονία, η οποία είναι απότοκος και συνδέεται αιτιωδώς με την λοίμωξη και ως τελική αιτία , στην περίπτωση επινέμησης-καθολικής διασποράς του λοιμογόνου παράγοντα, η σηψαιμία.

Στο παράδειγμα αυτό θα ήταν παντελώς άστοχο και ανακριβές να θεωρηθεί ως αιτία θανάτου η σηψαιμία ή η πνευμονία, καθόσον αν δεν είχε προηγηθεί η προσβολή από κορονοιό δεν θα προκαλείτο η πνευμονία ή η σηψαιμία. Ο δε ασθενής ακόμα και στην περίπτωση που υπέφερε από υποκείμενη νόσο, πχ πάθηση πνευμόνων, αντιρροπούσε έως τότε επαρκώς την υποκείμενη νόσο. Η προσβολή από κορονοιό διατάραξε την ισορροπία αυτή και προκάλεσε τον θάνατο.

Πηγή: madata.gr