Κορονοϊός: Μικρή αύξηση του δείκτη Rt στην Ελλάδα – Τι σημαίνει

0
80

Αύξηση κατέγραψε ο δείκτης αναπαραγωγής του κορονοϊού, το λεγόμενο Rt, το οποίο εκτιμάται σε 0.87 (95%Crl: 0.15-1.43) για την επικράτεια, σύμφωνα με την αποψινή (20/1) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την περασμένη Τετάρτη (13/1), ημέρα την οποία ο αρμόδιος Οργανισμός ανακοινώνει πρόσθετα δεδομένα για την επιδημία, όπως τη θετικότητα εβδομάδας (στο 1,81% για το διάστημα 11 – 17 Ιανουαρίου), ο παραπάνω δείκτης ήταν στο 0.77 (95%Crl: 0.12-1.41).

Η διακύμανση αυτή, ωστόσο, δεν είναι ανησυχητική, όπως επεσήμανε στο iEidiseis πηγή της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Rt παραμένει κάτω από τη μονάδα, σημείωσε. 

Το γεγονός πως «η πτώση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων έχει αρχίσει εδώ και καιρό, καθώς και το ότι οι μολύνσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται – η λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης – “μεταφράζεται” ως αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού», εξηγεί η ίδια πηγή – πρόκειται, όμως, για «μία μη ανησυχητική αύξηση».

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία των τελευταίων επιδημιολογικών εκθέσεων, προσθέτει, συγκαταλέγονται η μείωση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ωστόσο, η αυξημένη επαγρύπνηση και η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, παραμένουν απαιτούμενα για το επόμενο διάστημα: «Έτσι κι αλλιώς βρισκόμαστε σε επιφυλακή, ενώ η εμφάνιση των μεταλλάξεων στην Ελλάδα αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο».

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου, καθώς οι επιστήμονες προχωρούν σε εισηγήσεις στην κυβέρνηση σε εβδομαδιαία βάση.

ieidiseis

Πηγή: madata.gr